Soms zie je zomaar een 634A op een balkonnetje staan.. (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 18.04.2019, 09:57 (1829 dagen geleden) @ AvanDam
Bewerkt door soundman2, 18.04.2019, 10:51

Het is inderdaad een C453, dat is een kleine onoplettendheid van mij.
De uitgangatrafo heeft net als op jouw foto een bracket, maar die was er even af.
Aan de luidsprekerzijde zitten twee aansluitingen, waarvan een geaard via een draad aan aan het chassis van de radio. Aan de primaire zijde zitten drie aansluitingen. De linker en de middelste meten DC 390 Ohm, de rechtse meet oneindig. Tussen de wikkelingen vandaan komen nog aansluit stripjes en die meten weer wel wat.
Het linkse stripje t.o.v, de linkse aansluitlip 148 Ohm en t.o.v. de middelste aansluiting (de ongebruikte dus) 243 Ohm. Hier lijkt wat raars aan de hand. Het rechtse stripje meet nul Ohm t.o.v. de rechter aansluiting die oneindig meet. Dat stripje zit helemaal aan de buitenzijde.
Helemaal achter tegen het kokertje is nog net een derde stripje te zien en dat meet nul Ohm t.o.v. de linker aansluitlip. Het lijkt erop dat de winding voor de spreekspoel ergens tussen twee lagen in zit. De metingen maken me niet meteen duidelijk hoe het precies zit. Met heel veel geluk zit misschien de overgang naar het wikkeldraad wel los, maar daarvoor moet ik de trafo uit elkaar halen. Maar daar zie ik niet tegenop.
De midden aansluiting is nooit gebruikt.
Aan de stapelwijze van de EI blikjes kun je zien dat de trafo geen luchtspleet heeft.
In de originele situatie zaten er drie draden naar de radio. Drie rubber draden , twee zwarte en een rode, alle drie vergaan.
De primaire was aangesloten met een rode en een zwarte draad en de luidspreker aansluiting was geaard met ook een zwarte draad. ik vraag me af hoe ze dat tijdens produktie uit elkaar hielden, of waren er toch drie kleuren. Een testlampje zou ook nog kunnen, maar dergelijke handelingen nemen tijdens de montage alleen maar extra tijd in beslag.
[image]
Bevestigingsplaat voor de trafo.


[image]
Stapelwijze voor de blikjes, geen luchtspleet derhalve.


[image]
Aansluitstripjes.


[image]
Lipjes primaire zijde.


[image]
Lipjes luidsprekerzijde.


[image]
DC weerstandsmeting aan de trafo. De twee schuine lijntjes zijn de aanluitingen van de windingen en meten (uiteraard nul Ohm.
De getekende weerstands symbolen geven niet noodzakelijkerwijs de echte interconnectie van de windingen. Het knooppunt van 149 en 244 is een stripje dat tussen de wikkelingen omhoog komt en er ook weer tussen verdwijnt. Het zou dus een verbinding kunnen zijn tussen de twee lagen van de primaire.. Dat klopt dan weer met mijn idee, dat de luidsprekerwikkeling tussen twee lagen primair zit.
De weerstand die ik meet kan ik nog niets mee. De windingen kunnen verbrand zijn, onderbroken door corrosie of gewoon een slechte soldeerlas.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum