Loewe Opta F921: hoogspanning "ritselt" na een uur spelen (Techniek Radio/TV)

door Gert Wouters @, 12.04.2019, 20:53 (1840 dagen geleden)

Na bijna tien jaar zoeken heb ik hem: een Loewe kleuren tv met buizen. 850 km op en af gereden naar Duitsland, maar wat een parel, wat was het die rit waard :-D .

Het verhaal voor de geïnteresseerden verder naar beneden, gelijk even mijn vraag:

Als het apparaat een klein uurtje gespeeld heeft en dus goed warm is, hoor je in de buurt van de hoogspanningstrafo (niet de lijn trafo, want zoals de K8 heeft dit toestel er ook twee) een zacht geritsel.
Als er op een ontladen beeldbuis plots hoogspanning komt, hoor je dat ook ritselen. Precies dat geluid, maar constant en véél stiller. Je moet met je oor naast de rugwand gaan staan om het te horen.
Ik vraag me af of zulks normaal is en/of kwaad kan.
De trafo's lijken me uit de Philips fabrieken te komen en ben dus als de dood dat de boel om zeep gaat. Waar vind je zoiets dan...

Nu goed, ik heb al gemerkt dat zowel mijn KM1 en mijn K8 dat soms ook doen. Niet constant, maar evengoed onafhankelijk van de beeldinhoud.
Vonkoverslag is het uiteraard niet. In het donker geen vonkjes oid te zien, noch ozon te ruiken.
Hopelijk hebben jullie tips hierover...

Het verhaal van dat ding...

In de flatscreen wereld de laatste tijd ook wat aan het hobbyen met Loewe en zo wat mensen leren kennen. Zo tipte er me een tijd geleden iemand me over een prachtige Loewe in de buurt van Frankfurt.
Afspraak gemaakt met de mensen en 14 dagen terug op zondag heen en weer.
Apparaat stond in een mooie droge kamer, waar naar het schijnt verwarmd werd in de winter en 's zomers goed verlucht. Klein krasje op de kast, twee kleine vlekjes bovenaan, verder in mint conditie.

Voor ze het toestel online zetten hadden ze na 20 jaar stilstand de stekker gewoon maar ingestoken en hij bleek beeld te geven. Horrorverhaal in mijn ogen, maar achteraf bekeken geen schade toegebracht.

Wegens toch wat gestabiliseerde schakelingen en vermits hij dan toch al prik had gehad, maar gelijk het stopcontact in met ampèremeter eraan.
Waarempel: beeld en geluid. Het beeld super contrastrijk en mooie kleuren. O N G E L O O F L I J K voor een toestel van 1968 dat zolang aan de kant gestaan heeft. Er is ook amper in gewerkt geweest.

Na aansluiten van een patroongenerator bleken enkele kleinigheden: verticale geometrie niet correct.
Loewe heeft tot de jaren '80 niet echt bekend gestaan om zijn goede potentiometers in hun tv's. Ja hoor ook in deze sixties bak was het raak: twee van de drie verticale regelingen braken af na maar even te draaien.
Na vervanging is de liniariteit en amplitude mooi te regelen. Helaas geen verticale shift regeling, want het beeld staat ietsje te laag om goed te zijn. Vermits ondertiteling op een 4:3 beeld nog mooi binnen beeld staat ga ik dat laten. Met de afbuigspoelen liggen klooien levert me later veel convergentie-ellende op.

De patroongenerator liet me ook nog een lichtjes S-vormig beeld zien dat langzaam kronkelde. Kon geen netbrom zijn wegens maar één "slag" in het beeld. Na even nadenken kwam ik snel in de horizontale oscillator uit. Bleek een kathode gloeidraad sluiting in de lijnoscillatorbuis (PCF802) te zijn. Verwisselen en de slag verdwenen.

En ja, buiten dat "ritselen" valt er niet meer te vertellen. Nu ik sinds deze week een hoogspanningsprobe in bezit heb, ga ik nog de boosterspanning eens nameten. Zal bij Loewe wellicht even belangrijk zijn als bij de K6-7 en 8 vermoed ik?

Misschien ook niet slecht er even de compressor op los te laten zodat al het stof er wat uit is. Helpt misschien al tegen het geritsel.

Het is vanuit mijn kinderjaren samen met mijn pa geleden dat ik nog eens een Duits kleurentoestel met buizen van kortbij gezien heb. Philips gewoon te zijn moet ik wel zeggen dat deze Loewe (en bij herinnering alle Duitsers) stukken moderner in elkaar zit. Bouwjaar 1968, zoals mijn jongste K6, en daar zit het middenfrequent nog vol buizen. Bij deze Loewe is de geluidstrap zelfs met transistoren gemaakt.
Leuk om weten dat laatste, maar wat een slecht geluid daardoor. Wetende wat voor een mooi vol geluid ze uit hun flascreens vandaag kunnen persen, hoe slecht was het toen. Geef mij dan maar de buizengeluidstrap uit de Philips tv's.
De Loewe Thalia (1957) die ik bezit laat de vloer dan weer daveren met zijn twee dikke woofers en PL82 eindtrap...

Ik doe nog wat sfeerbeelden erbij. Ik kan me niet herinneren dat er op dit forum ooit een topic gelopen heeft over een buizen kleur tv van Loewe...
(sinds ik LED tl lampen hangen heb lukt het me niet meer nog degelijke foto's te maken van een 50hz tv met m'n iPhone. Sorry daarvoor)

[image]
[image]
[image]
[image]
[image]
[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum