Buizen radio voeding wat koelen (Techniek Radio/TV)

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 04.04.2019, 18:34 (1849 dagen geleden) @ Maurice
Bewerkt door Ron Kremer, 04.04.2019, 19:04

Gloei te koud was niet goed voor levensduur.
Liever iets hoger dan 6.3V dan laag.


Het bovenstaande klopt en is vooral voor vermogensbuizen van belang, in radio's dus vooral de gelijkrichters en eindbuizen. De reden daarvan is dat bij te lage gloeispanning de kathode niet egaal verhit zou kunnen worden, er ontstaan dan als het ware koelere plekken tussen de hetere plekken op de kathode en de stroomverdeling in de buis zal zich navenant aanpassen waardoor de kathode beschadigd kan raken.

In de normale buizendata is er niet veel over terug te vinden maar in de data van bijv. de Telefunken LS180, een UHF zendtriode uit WO2, zie je dat de gloeispanning tot -3% en +8% van de nominale waarde mag afwijken.

Brimar geeft in z'n data voor SQ buizen (1965) een maximale toelaatbare afwijking van + en - 5% aan, Mullard geeft in 1970 voor normale buizen daarvoor maximaal + en - 7% aan.

Uit het Philips boek "Grondslagen van de Radiobuizentechniek" van J. Deketh (Philips 1943) komt het volgende m.b.t. de relatie tussen gloeispanning en gloeistroom:

[image]


In bovenstaande is goed te zien dat de gloeistroom niet evenveel varieert als de daarin verandering veroorzakende gloeispanningsvariatie. Voor buizen met serie-gloeidraadvoeding gaat het bovenstaande overigens niet op.

Vr. groet, Ron


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum