"Aikido" hoofdtelefoonversterker (Techniek Overig)

door Robert Gribnau, 04.04.2019, 12:50 (1841 dagen geleden) @ soundman2

Dag Soundman,

De PY81 zit er voor vertraging. Het duurt meer dan 30 seconden voordat die geleidt. In die tijd kunnen de andere buizen mooi opwarmen. Ik pas dat wel vaker toe. De keuze om in plaats van een gelijkrichtbuis 4 diodes (2 x 2 in serie voor de zekerheid) te gebruiken, had te maken met de beschikbare voedingstransformator.

Jouw kanttekeningen bij het niet ontkoppeld zijn van de eerste trap ten opzichte van de tweede trap (dat is nu juist, in combinatie met de wijze waarop het stuurrooster van de onderste helft van de E182CC vanuit de voedingslijn wordt 'gestuurd' met eventueel 'lawaai' op de voedingslijn in tegenfase te neutraliseren, de crux van dit ontwerp) en de weerstanden van 1M (die zitten er voor om buizen te beschermen tegen het wegvallen van een van de buizen in het versterkerdeel) worden in het artikel van John Brosky behandeld: New Tube Circuit: The Aikido Amplifier

Dat ik betere/andere weerstanden had kunnen gebruiken, geef ik toe. Maar dat geldt voor zo'n beetje alle onderdelen. Al met al vind ik zelf dat het met de kwaliteit van de gebruikte onderdelen wel goed zit.

De combinatie van de zeer gestabiliseerde voeding en het Aikido-concept is natuurlijk overdreven. Maar ook een goed excuus om veel buizen te gebruiken en het beschikbare chassis goed te benutten, twee ontwerpcriteria die voor mij belangrijk, soms zelfs leidend zijn. Ik heb inmiddels zoveel buizen verzameld dat ik ze nooit meer allemaal kan gebruiken, ook al ontwerp ik zo 'uitbundig' mogelijk. Maar ik wil toch nog wel een eindje komen.

Met vriendelijke groet,
Robert


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum