AM zender in A'dam (Algemeen)

door gerard ⌂ @, Zeist, 28.03.2019, 14:51 (1854 dagen geleden) @ soundman2

Ik gaf al aan dat het voor radio's met naald en draad geen enkel probleem is.

Volgens mij is dit juist voor analoge radio's het grote probleem, en ik ben het dan ook niet met je eens hierin.

Philips vond het leuk om de schalen "golflengte-lineair" te maken, dwz dat op de schaal het stukje 200-250m even lang is als 500-550m. Nu zitten er op het eerste stukje 33 stations en op het tweede 6, waardoor bij dit type schaal de stations aan de hoge kant van de band te dicht opeen zitten.
Als ik het plaatje van TS uitvergroot en precies opmeet met een lineaaltje, blijkt de wijzer helemaal niet op 245 te staan maar op 242 of 243 meter, overeenkomend met 1235 of 1240 kHz. Dat is juist 1 of 2 kanalen NAAST de correcte plek 1224 in het raster. (Even veronderstellend dat TS inderdaad ExtraAM luisterde en niet Arrow op 1215, wat het nog erger zou maken.)

Mijn insteek is, dat de nauwkeurigheid van analoge schalen voldoet voor luisteren naar locale stations: inderdaad, et verschil tussen Hilversum 1 en Hilversum 2 was ruim voldoende duidelijk te zien. Locale stations zitten meestal wel een paar kanalen apart. Maar als je naar een verder weg gelegen station van bekende golflengte wilt luisteren, zoek je je te pletter. En als je iets leuks hoort van ver weg (tussen 200 en 250 meter) zit je met zoveel onnauwkeurigheid dat je uit vijf kanalen een keuze moet maken om in je frequentietabel te gaan zoeken.

De aflezing met een analoge schaal is uiteraard helemaal onnauwkeurig, maar nauwkeurig genoeg voor normaal gebruik op de middengolf.

Ja, daar komen we elkaar weer in harmonie tegen. Want onder normaal gebruik van een MG omroepdoos versta ik het luisteren naar nationale stations.
Voor verre stations identificeren en KG adviseer ik nog steeds een frequentieteller!

Het lijkt er trouwens op dat de naald een beetje schuin staat op de foto, maar dat kan ook fotografische vertekening zijn.

Wat er in de afgelopen zestig jaar is gebeurd met touwtjes, schalen, schroeven, naaldverschuiving, dat wil je allemaal voor je nauwkeurigheids-gemoedsrust niet weten.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum