Documentatie Pye P93 W/U (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 27.03.2019, 14:53 (1829 dagen geleden) @ Maurice
Bewerkt door gerard, 27.03.2019, 15:04

schaallampjes branden amper (zijn 6V 400mA lijkt me incorrect)

IK begrijp die opmerking niet.
Waar haal je die wijsheid vandaan?

Een opmerking KAN in een situatie onjuist zijn maar toch wel gebaseerd op enig inzicht.
U-toestellen hebben vrijwel altijd de schaallampjes in de gloeiketen staan, zodat ze op 100mA licht moeten geven. Vandaar dat ik ook geen 400mA lampjes in een U-toestel verwacht, die doen het daarin nooit goed!

In het schema van de Pye staat dat deze lampjes, heel ongebruikelijk, NIET in de gloeiketen zitten, maar via een eigen ballastweerstand parallel aan de gloeiketen.
Bij zo'n constructie KAN de lampstroom verschillen van de gloeistroom, maar dat TS dit niet zag aankomen kun je hem niet kwalijk nemen.
En ik heb ook nog nooit een toestel gezien waarin 400mA schallampjes via een ballastweerstand op het net zaten aangesloten (ballast krijgt 90W).

Als je de doc even met een flink vergrootglas bekijkt, blijkt dat de lampjes 40mA moeten zijn, geen 400mA. Inderdaad, 400mA zijn incorrecte lampjes.
Mogelijk ooit vervangen door iemand die meer licht wilde en niet bedacht was op de eigenschappen van een serieketen. Gedachte is dan: als ik een 6V 0,24W lampje vervang door een 6V 2,4W lampje, zie ik 10x zoveel. Die gedachte klopt wel voor lampjes op een vaste spanning maar niet voor lampjes die je aansluit op een vaste stroom.

Ik zou zeggen, dubbelchecken die lampjes en eventueel weer 40mA of (meer gangbare) 50mA lampjes zetten. Als de lampjes kloppen, dan snel R27 checken! Als namelijk de schaallampketen te weinig stroom trekt, worden je buizen veel te hoog opgestookt.

En als ik nog iets mag zeggen:
Deze manier om de lampjes aan te sluiten ziet er vrij rampzalig uit qua energieverbruik!
Er staan namelijk nog 100 Ohm weerstandjes parallel aan die lampjes, zodat de totale lampstroom ongeveer 100mA bedraagt. Voor deze twee lampjes wordt dus 100mA helemaal extra uit het net getrokken, wat een extra verbruik van 22W oplevert.
Je ziet dat op 220V bedrijf, alle gloei en lampstroom door R28 en R29 loopt, die worden geshunt op lagere spanningen. Maar vanaf de onderkant van R28 beginnen er twee parallelle takken, ene met vijf gloeidraden en andere met ballast R27 en twee lampjes.
De ballasts R28 en R29 zijn samen 580 Ohm dus laten, met ongeveer de halve netspanning erover, inderdaad ongeveer 200mA door.

Je kunt overwegen, dit allemaal wat anders te gaan aansluiten, bv in 1 keten en met condensators als ballast.


Techneut die het lijkt dat iets niet klopt zonder enig motivatie of redenering.

Leg uit.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum