Fout in Idzerda Advertentie in NRC 5 nov. 1919 (Algemeen)

door Herm Willems @, Maastricht, 23.03.2019, 21:22 (1855 dagen geleden) @ Ouwe Schipper

Reken maar dat er heel wat zendlampen naar de eeuwige jachtvelden gingen bij IDZ. Hij had namelijk de gewoonte om ze fors over te belasten.

Dat klopt Nico, de zender die ooit in het Postmuseum in Den Haag stond en de laatste jaren in het depot van Beeld en Geluid staat (op dit moment logeert hij een jaartje in het Boerhaave Museum te Leiden) is inderdaad NIET de zender waarmee IDZ onder de roepnaam PCGG uitzond tussen 1919 en 1924!

De vroegste Philips zendlampen waarmee hij werkte hadden niet eens een typeaanduiding, ze heetten simpelweg 'Zendlamp'. De eerste uit 1919 kon 5 watt HF vermogen leveren. (IDZ schakelde er in 1919 2 parallel om aan 10 watt te komen)
In 1920 was er al een 100 watt versie leverbaar. Even later verschenen lampen die werden aangeduid met de letters F, G, GI, GII, H en I. Die laatste twee konden vermogens afgeven van resp. 200 en 500 watt.

De Z-lampen kwamen pas in 1924 in de handel. De Z1 was een klein zendlampje voor amateurs. (iets groter dan de bekende bolvormige helgloeier type E) Het HF-vermogen dat deze kon afgeven was 10 watt. Dat was dus speelgoed voor IDZ die wel wat anders gewend was.

Waarschijnlijk nog in datzelfde jaar kwamen ook dikkere jongens op de markt, ZIIA, ZIIB, ZIII ZIV en de ZV (Later Z5 genoemd) die volgens de fabrieksopgave 400 watt kon afgeven. Het is deze laatste lamp die in de 'replicazender' prijkt. Overigens, in feite is dit natuurlijk geen replicazender, want hij lijkt in de verste verte niet op de zenders waarmee IDZ uitzond tot 1924. Zie daarvoor b.v. het bekende boek van P. A. de Boer.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum