Afstemoog werkt niet goed in Philips B5X23A (Algemeen)

door TIPO4 ⌂ @, Den Bommel, 20.03.2019, 22:37 (1835 dagen geleden) @ Theo van Herwijnen

Uit het verhaal begrijp ik dat de FM ontvangst goed is, zo niet dan zal je dat eerst in orde moeten zien te krijgen, zoals John Hupse al aangaf. Het niet uitslaande oog is dan eerder een symptoom dan een kwaal op zich.

Als de FM ontvangst goed is (dus zwakkere stations komen ook verstaanbaar binnen met hooguit wat extra ruis bij een normale stand van de volumeregelaar) dan zit de verdenking vooral in contact 3 van de FM schakelaar, die verbindt immers het potentiaal van de FM ratio detector met pin 1 van de EM80 (waar bij AM daar de AVR spanning zorgt voor uitslag).
Om de schakelaar uit te sluiten kan je in de FM stand pin 1 van de EM80 rechtstreeks met C50 verbinden aan de niet-geaarde zijde, of, als dat makkelijker werkt, Het knooppunt van R18 en R19.

Indien die overbrugging geen verbetering brengt zou ik op dezelfde plaats het voltage meten, dat moet bij ontvangst in dezelfde orde van grootte liggen als bij AM. Zo niet dan zijn R18 en R19 verdacht, maar ook ratio elko C49 kan slecht geworden zijn. Maar ik zou dan inmiddels een merkbaar matige FM ontvangst verwachten (afstemming niet scherp, vervorming in het geluid).

--
MVG,

Elwin de Jong


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum