Philips bandrec EL3541D/00H (Algemeen)

door soundman2 @, Wouw, 15.03.2019, 21:32 (1862 dagen geleden) @ Dirk 63
Bewerkt door soundman2, 15.03.2019, 21:50

Helaas voor jou, ben ik dezelfde mening toegedaan als John Hupse. Repareren is geen trukendoos en heeft ook weinig te maken met helderziendheid. Goed repareren is een vak, gebaseerd op kennis van elektronica en vaak is daar ook nog meetapparatuur voor nodig, omdat je elektronica niet ziet bewegen of zo. Ervaren reparateurs trekken uit de werking of juist geen werking van een apparaat voorlopige conclusies, in de richting waarin ze de reparatie zullen aanpakken. Als het eenvoudig is, zal een reparateur in dit geval wellicht de EM84 uitwisselen, maar dan moet die wel voorradig zijn. In dit toestel zit de buis in de mechanica ingebouwd (de stoptoets) en dan kan uitbouw lastig zijn. Het ligt dan voor de hand om een universeel meetinstrument ter hand te nemen. In mijn optiek is de scope het meest universele meetinstrument. Hij meet gelijk- en wisselspanning en dat nog gelijktijdig ook. De scope laat ook vreemde fenomenen zien die je wel of niet verwacht op een punt in de schakeling. Een voorbeeld daarvan is HF op een voedingsspanning, of een veel te grote rimpel, wel of geen (audio-)signaal aanwezig etc. Daaruit trekt een reparateur dan zijn conclusies, beredeneert wat de oorzaak kan zijn en meet dan verder, zo wordt een fout ingedamd. Uiteindelijk wordt de defecte component gevonden en vervangen, meestal niet meer dan dat, zeker bij wat recentere apparaten.

Ik heb in het verleden wel van handige klanten na een reparatie te horen gekregen dat er niets aan het toestel gedaan was en dus niets wilden betalen (Het werkte wel, dat wel). De reden was dat een kennis ofzo had gekeken wat er allemaal vervangen was, maar dat hij niets had kunnen vinden. Overal zat het stof er ook nog op. Tja, dat ene weerstandje had hij dan over het hoofd gezien.
Om een lang verhaal kort te maken, legde ik de klant dan maar uit, dat ik het toestel voortaan langer vast zou houden,schoon zou blazen, veel onderdelen onnodig zou vervangen en daarbij veel arbeidsloon en onderdelen in rekening zou brengen. Of hij dan meer tevreden zou zijn.........

Moraal van dit verhaal: Het is lastig om een defect onderdeel aan te wijzen in een apparaat wat je nooit gezien hebt. Hoogstens kun je een tip geven in welke richting te zoeken, maar metingen zullen moeten uitwijzen welk onderdeel in die bepaalde schakeling defect is.
Het lukraak uitwisselen van onderdelen leidt zelden tot een werkend apparaat, wel vaak tot nog meer fouten, door verwisseling, verkeerde onderdelen, nieuwe sluitingen etc. Niet alleen op dit forum, maar ook op bijvoorbeeld 'CircuitsOnline' lopen sommige threads vele weken en komen er honderden bijdragen en dat allemaal zonder dat de fout opgelost wordt. Er wordt weinig gemeten, of juist van alles, maar dan is weer niet bekend wat de metingen voorstellen.
Ik zeg het nog eens, repareren is een vak, gebaseerd op kennis van in dit geval elektronica en dat met behulp van een aantal meetinstrumenten.:-(


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum