Vreemde ontvangst welt funk 558 (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 06.03.2019, 12:48 (1872 dagen geleden) @ joop220

Ben een beginner :-D

Je hebt toch al 10 van je 13 toestellen in orde gekregen!

Misschien heeft iemand een tip

Controleer eerst de juiste werking van de mengoscillator.
Dat helpt je namelijk waar je verder moet zoeken.

Wat is de mengoscillator? Je radio is een superhet, dat betekent dat alle inkomende radiosignalen worden omgezet naar de middenfrequent (meestal 460kHz of zoiets). Die omzetting gebeurt in de ECH81 buis door het mengen met een oscillatorsignaal. Het oscillatorsignaal is altijd 460kHz hoger dan de ontvangfrequentie, dus als je bv op 1000kHz afstemt, moet de oscillator werken op 1460kHz. Die oscillator is het triodedeel van de ECH en het mengen gebeurt in het heptodedeel. De afstemcondensator heeft twee secties, waarvan de ene de antennekring bijregelt en de andere de oscillator afstemt.

Hoe controleer je de mengoscillator? Je kunt de oscillator horen met een hulpradio! Die moet je dan 460kHz HOGER afstemmen dan je testradio. En je vindt het signaal het makkelijkst door je testradio wat heen en weer af te stemmen. Probeer dit eerst met een radio waarvan je weet dat hij goed is. Neem als hulpradio bv een transistorradiootje dat je bovenop je testradio zet, stem af op bv 1500kHz (200m). Als je nu je testradio even afstemt tussen 1000 en 1100kHz, hoor je een duidelijke reactie in je hulpradio. (Fluiten of het wegvallen van de ruis.)
Door dit op verschillende frequenties te proberen, kun je bevestigen dat de oscillator van je testradio steeds ongeveer 460 hoger staat dan de afstemming.

Hier hoor je hoe dat opzoeken klinkt. Het geluid komt uit de transistorradio bovenop, maar ik verander het geluid met de afstemknop van de radio eronder.
Hier zie je de gebruikte opstelling:

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum