Nieuwe aanwinst NSF4 (Techniek Radio/TV)

door Otto Tuil ⌂ @, Drenthe, 03.03.2019, 11:11 (1871 dagen geleden)

Beste lezers,

Soms wordt je iets in de schoot geworpen. Een oud collega vertelde mij dat hij nog een oude radio had staan, die hij ooit wilde opknappen. Na jaren bij hem thuis hebben gestaan, was hij er van overtuigd dat het opknappen toch iets te veel buiten zijn hobby lag. Daarom wilde hij hem liever aan een echte radiohobbyist toevertrouwen. Vrijdag het toestel opgehaald. Bleek een heel oudje te zijn:

[image]

Hij vertelde dat het toestel jaren geleden uit een (gelukkig goed droge) hooischuur is gekomen. Hij was daar tijdens de oorlog verstopt, maar daarna niet meer teruggehaald. Bij opening van de klep en deurtjes was het type snel herkend:

[image]

[image]

Nu ben ik niet zo heel bekend in die hele oude toestellen, dus eerst maar eens even op onderzoek gegaan. Er blijkt toch wel iets aan het toestel gewijzigd te zijn:

[image]

De schuifschakelaar voor de aan/uit en bandkeuze is vervangen door een draaischakelaar en een trekschakelaar (midden boven). Aan de keuze voor beide schakelaars is echter wel te zien dat dat al heel lang geleden is gebeurd.

Tijd om eens in het interieur te kijken:

[image]

Ook hier is niet alles meer origineel. De koperen spoelbussen zijn van het merk "Sinus". De buizen zijn A409, D-15 (Radiofotos Grammond), A415, en de onderste buis is een A442. Op de plaats van de A409 hoort een B405 te zitten. Misschien weet iemand in hoeverre die A409 die kan vervangen. De D-15 is blijkbaar een vervanger voor de originele A415. De andere twee buizen zijn nog wel van het originele type.

Helaas is van de A442 de top afgebroken, maar gelukkig lag die nog wel los in de kast. Voor de foto heb ik die even op de buis gelegd.

Nog even wat detailfoto's van het chassis:

[image]
(Het serienummer op het tussenschot komt overeen met die op de klep)

[image]

De platen van de afstemcondensatoren zijn wat verbogen, maar lijken me goed te repareren. Het eerder genoemde schakelaartje schakelt na een eerste inspectie alleen het gloeicircuit:

[image]

Al met al een leuk onderzoeksobject. Ik weet nog niet of ik de radio weer spelend ga maken. Ik zit eerder te denken om het toestel zo veel mogelijk weer netjes te maken, en alle modificaties te laten zoals ze zijn. Die maken tenslotte gewoon deel uit van de geschiedenis van het toestel.

Dan nog even naar de luidspreker. Voor mij een onbekend type en merk. Wel heeft de stekker de naam TWA in monogram, maar dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat het hele apparaat van dat merk is:

[image]

Nog enkele detailfoto's:

[image]

[image]

[image]

Al met al een aanwinst waar ik heel blij mee ben. Iedere aanvullende informatie over dit toestel, modificaties, en herkomst van de onderdelen zijn uiteraard van harte welkom. Mijn eerste klus zal toch zijn het weer toonbaar maken van de kasten de frontplaat.

Otto

--
Ohm sweet Ohm...
[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum