In plaats van afstemoog een groen tuning led er in . (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 01.03.2019, 13:41 (1876 dagen geleden) @ kris

Een led is niet bepaald een onderdeel waar de lichtsterkte afhankelijk van de stroom sterk varieert.


juist wel Henk. Lichtsterkte van een ledje gaat mooi mee met de stroom. Ik begrijp dat TS wil dat de intensiteit van de led varieert met de sterkte van het signaal, dat is dan toch vrij eenvoudig te doen, al dan niet met behulp van wat "siliciumzand".

De avc of zo je wil, de agc spanning varieert heel veel en zelfs per zender, bij de ene zender zal de led nog niet aan gaan en bij een sterke zender zal de led zover uitgestuurd worden, dat een toe- of afname van de licht intensiteit nauwelijks zichtbaar is. Het zou nog wel kunnen met PWM. Dat heb ik ooit eens gemaakt op industriële basis, om infraroodontvangertjes te testen. Het simpel varieren van de stroom was bijna niet te doen,
Ik gaf aan om een VU meter ic te gebruiken. Een LM3914 heeft een lineaire schaal, een LM3915 een logaritmische. Die laatste komt an in de buurt van een afstemoog met twee gevoeligheden. Zet de leds in een cirkel en begin met een led, die bijv altijd brandt, om vervolgens steeds meer leds te laten branden, tot de cirkel vol is. Met 3mm led kan m.i. een mooi resultaat behaald worden, wat past op de plaats van een echt afstemoog.
Er zijn mechanische ogen gebouwd , met roterende leds, maar constructief is dat best een hoogstandje.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum