Bi Ampli in de B7X94A (Techniek Radio/TV)

door TIPO4 ⌂ @, Den Bommel, 14.02.2019, 21:42 (1891 dagen geleden) @ John Hupse †

Of een semantische discussie nou veel toevoegt...

Ik vind dat het verhaal van Rob wel degelijk hout snijdt. In de strikt formele zin is ook een B7X94A een Bi-Ampli radio in de hoedanigheid dat er in de radio-stand twee separate eindversterker kanalen zijn die ieder een eigen luidspreker aansturen en waar voorzieningen zijn getroffen om per kanaal een ander frequentiegebied te bedienen.

Maar in alles is deze oplossing een compromis vergeleken met de oer uitvoering van de Bi-Ampli schakeling zoals in de BX740a. In dat toestel zijn luidsprekers en UGT's aangepast op het te bedienen frequentiegebied en dat is niet alleen theoretisch een fraaiere oplossing, in de praktijk is het verschil ook daadwerkelijk hoorbaar. Ik heb beide toestellen in de collectie en de B7X94a klinkt onevenwichtig in radio-stand, de brede lage kast versterkt het effect van het missen van hoge tonen in 1 kanaal daarbij aanzienlijk. De BX740a doet het wat dat betreft een stuk beter, het geluid komt veel meer uit één punt maar ook over het totale frequentiebereik klinkt de radio gelijkmatiger. De B7X94a is vooral erg veel bas, beetje midden en ook weer een niet al te aanwezig hoog. Beide radio's verliezen het overigens dan weer makkelijk van de B7X72A die als dagelijkse radio op het werk dienst doet. Dat toestel mag wel het minst aanspraak maken op het bi-ampli logo maar de voordelen van het ontbreken van UGT's doen zich duidelijk gelden voor de geluidskwaliteit. Veel beter gedefinieerd hoog en midden en hoogstens een wat te aanwezig laag.

Overigens vind ik dit juist een van de charmes van het verzamelen van oude radio's, de ontwikkelingen die in de loop der tijd in de radio's zijn terug te vinden als getuigen van de noeste arbeid en worsteling van Philips ingenieurs met ontwikkeltijd en kostprijs van een toestel.

--
MVG,

Elwin de Jong


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum