Scheidingstransformator (Gezocht)

door soundman2 @, Wouw, 14.02.2019, 20:53 (1869 dagen geleden) @ FredDijksman

Een scheidingstrafo heb ik niet voor je, een beetje uitleg wel. Het is geen U-frame radio, maar afgekort een zgn U ontvanger.
De echte benaming is een radio toestel dat geschikt is voor Universele voeding, in dit geval zowel gelijk als wisselspanning. Het gebruik op gelijkspanning laat het gebruik van een transformator niet toe. De voordelen van een transformator worden dan ook node gemist. De schakeling is niet netgescheiden
Het net levert maar één spanning, aanpassen dient te gebeuren met weerstanden, wat soms een behoorlijk vermogenverlies oplevert. Ook zijn er speciale buizen voor ontwikkeld, die allemaal dezelfde gloeistroom hebben en daardoor in serie kunnen worden geschakeld. Het totaal van de gloeispanningen van de buizen is zeker op 230 volt gewoonlijk een stuk lager. De oplossing is dan het gebruik van een voorschakelweerstand met het daarbij horende vermogens verlies.
Overigens zijn niet alle radio's met een voedingstransformator netgescheiden. Soms wordt uit kostenbesparing een zgn auto-transformator toegepast. Een dergelijke trafo heeft maar één wikkeling met daarop de benodigde aftakkingen. Dat bespaart koper, maar door de eigenschappen van een dergelijke trafo kan ook de kern kleiner bemeten worden. Van netscheiding is echter geen sprake. Het chassis van de radio is direct aangesloten op het lichtnet (althans wat in een radio als het aardcircuit wordt beschouwd). Uiteraard mogen deze radio's niet op een gelijkspanningsnet worden aangesloten.
Een scheidingstrafo maakt het werken aan een radio onder spanning niet minder gevaarlijk. Bij gelijktijdige aanraking van het chassis en de anodespanning, is het zondermeer mogelijk om een schok van een paar honderd volt te krijgen.....
Het aansluiten van (geaarde) meetinstumenten kan dan wel veilig gebeuren.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum