Bi Ampli in de B7X94A (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 13.02.2019, 11:36 (1892 dagen geleden) @ Rob Krabbendam

Een verdere en meer uitgebreide uitwerking van mijn verhaaltje van toen is overigens hier te vinden: http://home.hccnet.nl/piet.blaas/artikel-bi-ampli.htm

hierin worden vooral de voordelen van Bi-Ampli uitgelegd, waar ik het van harte mee eens ben.

Ik begrijp dat je wat problemen hebt met de uitvoering van de Bi-Ampli versterker in toestellen zoals de B7X94A. Je zegt hierover: "het ene kanaal gaf namelijk het gehele frequentiebereik weer, terwijl bij het andere kanaal slechts de hoge tonen wat verzwakt werden. Kwalitatief zijn deze toestellen dus niet zo goed".

Dat klopt niet, dit zou namelijk betekenen dat het Bi-Ampli principe slechts half wordt toegepast. Bij een Bi-Ampli versterker is het nodig dat in het ene kanaal de hoge tonen worden verzwakt, terwijl in het andere kanaal de lage tonen worden verzwakt. Bij de B7X94A gebeurt dit dus ook, om die reden heeft de fabrikant terecht de tekst "Bi-Ampli Radio" op het toestel geplaatst.

Op het schema zie je zowel in het bovenste kanaal als in het onderste kanaal de schakelaar "2" verschijnen (dat is de PU/Radio schakelaar). Met deze schakelaar worden de hierboven bedoelde hoog-af en laag-af filters ingeschakeld in de stand "Radio". In de stand "PU" van deze schakelaar is dit niet het geval, en werkt de versterker in de "stereo" modus (twee gelijkwaardige kanalen).

Mick zegt in dit verband "maar als ik mijn hoofd in de lege kast tussen beide luidsprekers steek, valt iets vreemds op: het ene kanaal klinkt echt een stuk doffer dan het andere". Deze waarneming is niet "iets vreemds", maar bewijst dat het toestel op dat moment in de stand "Radio" is geschakeld. Alleen dan is het Bi-Ampli effect waarneembaar.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum