Philips TX400 revisie (Algemeen)

door Richard1966 @, 10.02.2019, 18:16 (195 dagen geleden)

Beste allemaal,

Ik dacht dat het misschien leuk was om even kort een berichtje te doen van de reparatie van 2 stuks TX400. Ik was al lang op zoek naar zo'n toestel en zoals zo vaak blijft het vaak een droom tot je er opeens twee hebt. Je loopt er gewoon tegenaan. 1 komt uit een kelder (gered van de kraak) en de andere via iemand waar ik toevallig op bezoek was voor een radio.

Dit is er 1:
[image]

Eigenlijk was ik van plan om van 2 televisies 1 te maken, totdat ik ze allebei voorzichtig met de variac opgestart had en zowaar hoogspanning en ruis kreeg. Toen was ik om. Ze moesten allebei spelen.

Ik kreeg van Kees Koren technisch advies en de opmerking voorzichtig te zijn met de teerdotten. Deze konden onbetrouwbaar zijn en dan zeker de boostercondensator. Dat bleek geen fout advies. Bij beide toestellen waren die er dramatisch aan toe.
Het resultaat van 2 toestellen, waarbij de ene al eens was aangepakt en er ook een elco weinig meer deed:
[image]
[image]

Ter info, de nieuwe condensatoren komen bij Jukeboxrevival vandaan. Tip van Kees!

Toen kwam na het opstarten waarempel beeld, hoewel er bij 1 op de kanalenkiezer een lekke buis stond. Die ook maar vervangen.
Resultaten: een met een oude rasterblokkeertrafo:
[image]
De tweede met een nieuwe rasterblokkeertrafo:
[image]

De nieuwe blokkeertrafo was wel nodig omdat bij 1 tv de oude trafo was onderbroken. Ik ga hem nog proberen te repareren. Een oproep op dit forum bracht mij in contact met Roland Huisman die mij voorzag van een nieuwe blokkeertrafo. Daar was ik dus echt waanzinnig blij mee. Ik kon weer verder.

Ook zat er in 1 toestel een vreemde rastertrafo:[image]

Deze zat een beetje vast door een rubbertje wat er tussen de potmeter en de behuizing was gepropt. Ook hier kwam Roland om de hoek. Hij had nog een rastertrafo liggen. Toen kon ik weer verder:
[image]

Inmiddels geven beide televisies beeld, dit is er 1 van:
[image]
[image]

Ik ben er achter gekomen dat bij 1 tv de beeldbuis aanmerkelijk slechter is. De andere geeft goed beeld maar is nog niet stabiel. Daarom heb ik daar ook nog geen foto van. Mijn besluit staat vast, ik wil van beide toestellen echt goede tv's maken. Gewoon om het te doen :-D
Dus meteen een oproep, heeft iemand nog een goede beeldbuis over?

Tot zover even een verslaglegging. Vooral ook omdat er anders echt 1 van deze apparaten in de vuilniswagen was verdwenen. En natuurlijk superbedankt aan Kees en Roland. Voor hun technische bijstand en benodigde materiaal :-D :OK:


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum