Weerstand vervangen, welke C - radiocafé (Techniek Overig)

door gerard ⌂ @, Zeist, 20.12.2018, 09:50 (1952 dagen geleden) @ Grad

zo te lezen hebben jullie een leerzame maar ook gezellige avond gehad

Zo is het.

Ik was nog vergeten te vertellen dat over een andere vraag de neuzen wel dezelfde kant op gingen: waarom paste Philips in zijn U-tjes een weerstandballast en geen condensatorballast toe? Officieel ging het om werking op gelijkstroom, maar dat argument is een beetje dubieus omdat er ook toen al vrijwel geen gelijkstroomnetten meer bestonden (voor boerderijen en schepen waren er toch al andere radio's). De radio moest zo goedkoop mogelijk zijn, daarom werd in een U-toestel de nettransformator vast uitgespaard, en de ballastweerstand was toch nog goedkoper te krijgen dan de benodigde condensators.

Blijft wel dat er op pin 8 van lamp 5 een spanning staat van 285=v, terwijl het schema aangeeft 259=v. Volgens mij niet zo een probleem?

Het schema geeft aan dat pin 8 de katode is, dwz de eerste voedingselco. Een probleem is het inderdaad niet, maar je kunt kijken of een van deze zaken de oorzaak is:
1. Heb je de "Anode stopper" R15 van 100 Ohm wel aangesloten?
2. Je hebt natuurlijk 230V, maar bij welke netspanning is die 259 gemeten?
3. Vanwege de defecte UGT is je eindbuis buiten werking, dus de voeding is vrijwel onbelast. (Laat de radio niet aan staan zonder UGT, want de eindbuis stuurt dan stroom door het schermrooster en daarvan gaat-ie kapot.) Na reparatie daalt de spanning op pin 8 waarschijnlijk fors.

De luidspreker trafo blijkt defect op de vier pennen van het primaire deel zit een doorverbinding.

Volgens het schema heb je ook een luidspreker met bekrachtigingsspoel. Heb je al kunnen testen of die goed werkt? Je kunt het beste proberen erachter te komen wat voor trafo je precies nodig hebt, dus de primaire en secundaire impedantie en afmeting, en dan in Limburg even rondsnuffelen. Ik heb niet iets over op 't moment.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum