Weerstand Ultra U405 vervangen (Techniek Overig)

door gerard ⌂ @, Zeist, 17.12.2018, 10:27 (1929 dagen geleden) @ Grad
Bewerkt door gerard, 17.12.2018, 10:32

Ik heb veel interessante stof gevonden op je site alleen niet CapCalc.

Ik heb jouw data even ingevoerd in CapCalc. Je kunt andere ontwerpen doorrekenen door de getallen in de gele velden te veranderen.

Buizen bezetting X76 13v, W76 13v, DH76 13v, KT76 15v, U76 30v en lampje 2,5v.

Interessant. Waarom toch al die getallen 76 in de typenummers? Ik tel de gloeispanningen bij elkaar en kom op 84, plus 2 voor 't lampie is 86 Volt. De gloeistroom heb ik opgezocht bij RadioMuseum.org en die is 160mA voor deze buizen. Dus op regel 5 t/m 8 vul ik 86, 230, 50 en 160.
Regels 11 t/m 14 geven je eerste resultaten. Je gloeiketen heeft in bedrijf een weerstand van ongeveer 538 Ohm. In koude toestand is die weerstand veel lager, vandaar dat jij 82 Ohm mat maar die waarde zegt niet zoveel. De wisselspanning over je condensator is NIET 230 min 86 volt maar 213,3V !! Dit komt door het faseverschil tussen de spanning over gloeiketen en condensator. Je hebt dus een condensator nodig met een reactantie van 1333Ohm en dat betekent 2,388 microFarad.

Met een doorverbinding van het net naar aansluiting 5 met de variac op 40 v lichten de gloeidraden van alle lampen op.

Ja, dat zal wel, het zaakje brandt dan op ongeveer de helft van de nominale spanning.

Met een condensator van 1,5 uF tussen het net en 5 meet ik geen spanning op de aansluiting van de gloeidraden, zelfs niet als hij naar 230v draait.

Ik zou verwachten dat er een stroom gaat lopen van 108mA die een spanning van 8V over je gloeidraden geeft. Pas als de draden wat warmer worden begint de spanning op te lopen. Een condensator werkt namelijk tijdens het opwarmen andersom als een ballastweerstand. Normaal gesproken is bij koude gloeidraden het verstookte vermogen hoger. Met een ballastcondensator is bij koude gloeidraden het vermogen lager.

Dus is zou zeggen, dit nog even controleren: is die condensator goed, was het goed aangesloten?

Blijf een vraag: morgen zal ik andere condensatoren halen, welk type zal ik nemen en zijn dat condensatoren met een speciale functie?

Dit is een van de mysteries die ook mij nog niet duidelijk is en waar we het morgen in het RadioCafe beslist over moeten hebben.
Jouw X2 condensator is zo gemaakt dat hij nooit kortsluiting geeft, alleen maar open kan raken en dat is veilig tegen beschadiging van mens en huis. Je kunt je gloeidraden beschermen met een snelle zekering van 200mA. Een X2 ontstoorcondensator geeft echter een wat geringere garantie op het constant blijven van de capaciteit! Die kan namelijk gedurende het bedrijf afnemen waardoor ook de stroom minder wordt, het Senseo-syndroom.

Een populaire theorie over Senseo-syndromen is dat de condensator beschadigt door kortdurende hoge spanningspieken op het net, de zogenoemde spikes. Omdat sommige mensen tien jaar met hun senseo doen terwijl anderen er drie per jaar verslijten, vermoed ik dat die spikes niet overal even vaak voorkomen; met name woon jij naast een fabriek waar veel stroom wordt aan en uitgeschakeld dan wordt jouw Senseotoestel rapide gekeeld!

In CapCalc kun je het effect van spikes berekenen door op regel 19 en 20 de spanning en de duur van de spike in te vullen. Spikes van 2,5kV voor 50us zijn een aardig uitgangspunt. Op regel 21 zie je dat die piekspanning over je ballast dan 398,2V wordt! Kies je voor jouw omgeving, waar het volgens het nieuws wemelt van de drugslabs, vliegvelden, kolenmijnen en spoorrails, voor 4kV en 100us dan wordt die piekspanning 612V.

(Voor mensen met een Senseo zit het slechte nieuws erin dat de spanning over C1 van de Senseo, door het vrij lage RC-product, hier wel tot boven de 1 of 2 kV oploopt! Op dat 275ACV condensatortje! Geen wonder als je er per tray pads ook een bestelling condensators doorheen jaagt.)

Daarom zie ik op het moment geen reden waarom deze Condensator van Ali niet zou kunnen. Maar dit wordt vast morgenavond verder besproken dus wie weet zullen de aanwezigen in Zaandam je woensdag een heel ander verhaal vertellen.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum