Vobuloscope "LIERRE 111" (Techniek Radio/TV)

door Wolfgang @, 11.12.2018, 22:51 (1957 dagen geleden) @ ecc802

Hallo Ludo

Ik zal tussen je lijnen reageren:

Om u een idee te geven....
-Stand MF (450Khz .... 500Khz): hier ligt de frequentie tussen de 1.6 en 1.7Mhz.
-Stand 180 : geeft 1.2Mhz
-stand 264 : geeft 1.3Mhz
-stand 904 : geeft 1.6Mhz
-stand 12Mhz : de kring oscilleert niet.
-.....enz.

Dat is een bevestiging dat met de Collpits iets behoorlijk mis is.
Als het niet de buis is dan kijken of de overgangsweerstanden van de SELECTEUR klein genoeg zijn. Desnoods contacten reinigen. Als dit ook niet helpt dan zou ik de weerstanden en condensatoren één voor één controleren. De "Vobuloscope" heeft vroeger gewerkt, toch?

Het is ook inderdaad zo dat er door het mengen van beide oscillatoren er een mix ontstaat van vele harmonischen en andere mengproducten maar wat kunnen we ermee.

Het is de bedoeling dat je op de aangegeven frekwenties een signaal in de ontvanger stopt die ook nog gewobbuleerd wordt en dan de AC spanning achter de detector op de ingebouwde scope geeft. Je stemt dus je ontvanger op b.v. 904 kHz af en zal dan en brom moeten horen omdat het signaal in het ritme van 50 Hz +- 15 kHz verandert. De selectie kromme is dan te zien op het scherm. Zo zijn er nog andere vaste frekwenties voor de LG en KG. Het maakt niet uit of het een superhet of rechtuit ontvanger is.

Ik kan nog wel begrijpen dat we in de stand MF de frequentie kunnen instellen tussen de 450Khz en 500Khz, ideaal voor het afstellen van het MF van een oud radiotoestel maar moeten we dit ook nog eens mixen met 574Khz die we dan ook nog eens kunnen wobbelen.

Ja. Bij een superhet ontvanger is het soms handig alleen de doorlaatkromme van het MF gedeelte te testen. Hiervoor heeft men de stand MF bedacht. Met de linke regelaar VARIATION MF stel je de gewenste middenfrekwentie in.

Voorbeeld: De nominale MF bij de radio is 460 kHz dan genereerd de Collpits 1034 kHz die dan gemengd wordt met de gewobbuleerde 574 kHz, de differens is dus (o.a.) aan de SORTIE
beschikbaar en wordt aan de ingang van de MF versterker gegeven.

Of is het misschien de bedoeling dat we een radio-ontvanger afstemmen ergens onderaan in de middengolf op 574Khz met de schakelaar in de stand "MF", regelbaar van 450 t.e.m. 550Khz.

Nee, zie boven.

Wat betreft de Collpits oscillator, we moeten misschien een extra capaciteit aanbrengen over de spoelen en dit voor elk meetbereik zodat de frequenties wel kloppen.???

Nee, niet doen. Het was oorsprongelijk in order. Veel succes met het vinden van de fout...

[image]

Mvg, Wolfgang


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum