Vobuloscope "LIERRE 111" (Techniek Radio/TV)

door ecc802 ⌂ @, 11.12.2018, 20:32 (1961 dagen geleden) @ Wolfgang

Dag Wolfgang, dank u voor het bericht.

Het is inderdaad een zeer eenvoudig toestel maar er is jammer genoeg niet zoveel over terug te vinden op het internet.
Het schema had ik ook al gevonden niet alleen op doctsf.com maar ook nog ergens anders.
Er zaten wat onregelmatigheden in beide documenten en we hebben het schema vergeleken met de inhoud van het toestel en dus ook even aangepast.

Ik heb ook al liggen experimenteren met de verwijderde buis van de Hartley oscillator eerder met de bedoeling om het foutzoeken in de Collpits oscillator te vergemakkelijken.
De twee buisjes hebben we al eens verwisselt en ook al eens vervangen, ook de verouderde en versleten componenten zijn allen vervangen maar steeds blijven de frequenties sterk afwijken of wil deze niet oscilleren in het hogere frequentiebereik.

Om u een idee te geven....
-Stand MF (450Khz .... 500Khz): hier ligt de frequentie tussen de 1.6 en 1.7Mhz.
-Stand 180 : geeft 1.2Mhz
-stand 264 : geeft 1.3Mhz
-stand 904 : geeft 1.6Mhz
-stand 12Mhz : de kring oscilleert niet.
-.....enz.
De DC spanning van buis U7 tijdens het oscilleren op de anode-T is +/- 100V, op de anode-P ongeveer 160V. De signalen liggen dan ergens tussen de 10Vpp t.e.m. 63Vpp.

Het is ook inderdaad zo dat er door het mengen van beide oscillatoren er een mix ontstaat van vele harmonischen en andere mengproducten maar wat kunnen we ermee.
Ik kan nog wel begrijpen dat we in de stand MF de frequentie kunnen instellen tussen de 450Khz en 500Khz, ideaal voor het afstellen van het MF van een oud radiotoestel maar moeten we dit ook nog eens mixen met 574Khz die we dan ook nog eens kunnen wobbelen.
Of is het misschien de bedoeling dat we een radio-ontvanger afstemmen ergens onderaan in de middengolf op 574Khz met de schakelaar in de stand "MF", regelbaar van 450 t.e.m. 550Khz.

De Collpits oscillator functioneert nu dus niet hoe het zou moeten, ik wil dus bij wijze van experiment met verscheiden externe frequenties (via de stand extern) de vobuloscope eens koppelen aan een oude radio. Misschien verklaart dit dan heel wat.

Wat betreft de Collpits oscillator, we moeten misschien een extra capaciteit aanbrengen over de spoelen en dit voor elk meetbereik zodat de frequenties wel kloppen.???

Mvg,
Ludo
[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum