Roosterweerstand. Afstemoog naar Detector (Techniek Radio/TV)

door John Hupse ⌂ @, Schoonhoven, 06.12.2018, 22:00 (165 dagen geleden) @ Goldline

weet je zeker dat die "sterke" zender genoeg microvolts op je antenne entree binnenbrengt voor volledige oog sluiting

dat is het juiste antwoord. Om dit te kunnen begrijpen moet je bedenken dat zo'n afstemoog een vrij beperkt bereik heeft. Hoe sterker de zender des te negatiever de spanning op het stuurrooster van het afstemoog is, maar daar zit een grens aan. Wanneer deze grens is bereikt (bij een EM34 ligt dit op -16 volt) zal het oog niet nog verder kunnen sluiten. Voor spanningen lager dan -16 volt (sterke zenders) loopt het oog dus "vast".

De roosterlekweerstand van het oog is overigens geen 10 Mohm bij dit toestel, maar ligt rond de 3 Mohm (is ongeveer gelijk aan R23). R28 en R23 vormen een spanningsdeler, waardoor het oog nog wat sterker doorkomende zenders kan weergeven. Dankzij deze spanningdeler loopt het oog pas vast bij een detectorspanning van -40 volt.

Maar het zal ook duidelijk zijn dat door dezelfde spanningsdeler het afstemoog minder goed zal werken voor zwakke zenders. Daarvoor geldt immers een soortgelijke beperking, bij -0,55 volt is het eveneens afgelopen bij een EM34.

De waarde van R28 is dus een z.g. compromis, dat zodanig is gekozen dat je binnen vooraf bepaalde grenzen goed kunt afstemmen met zo'n afstemoog.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum