Radio bromt, weerstand rood gloeiend (Techniek Radio/TV)

door Maarten Bakker @, Delft, 05.12.2018, 14:01 (166 dagen geleden) @ Theo van Herwijnen
Bewerkt door Maarten Bakker, 05.12.2018, 14:06

Dat is natuurlijk heel nuttig om te weten, maar om te doen eigenlijk alleen als hij stuk is. Heb je al gemeten waar de sluiting zit? Anders doe je onnodig werk met kans op fouten (in jargon heet dat: achteruitrepareren).

In principe is dit met een multimeter in de ohmstand vrij simpel te doen, eventueel stap voor stap met aanwijzingen van het forum (weerstand naar massa meten op diverse punten, eventueel na losnemen relevante verbindingen).

Edit: ik zie dat anderen me al voor waren. Opzich is het uitstekend :OK: dat je eerst een visuele inspectie doet (kijken of het er goed uitziet), maar aan een elco kun je bijna nooit van buiten zien of hij in kortsluiting ligt. Hier zul je dus echt moeten meten. Ik denk dat je bij je visuele inspectie hebt gezien dat de onderkant van de elco vrij bruin is, maar dat zal gevolg zijn van warmte en luchtstroom onder het chassis. Hij ziet er niet bijzonder verdacht uit.

Moraal van het verhaal is dat je de stap zult moeten nemen om te meten. Dat is zeker voor een beginner makkelijker en geeft minder risico's op bijkomende defecten dan een elco vervangen of zelfs restuffen. Natuurlijk kan blijken dat je de elco alsnog moet aanpakken, maar dan weet je alvast dat de kans groot is dat je dan ook echt een probleem hebt opgelost.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum