Trafo BX480A defect? (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 02.12.2018, 20:09 (11 dagen geleden)

Laatst heb ik een Philips BX480A op de beurs gekocht, heel leuk toestel met zes banden en bakelieten kast, dat ik graag weer werkend wil maken. De kast ziet er nog best mooi uit, paar krasjes, en de schaal is helemaal gaaf.

Maar ik ben bang dat de voedingstrafo defect is. Bij opstart via een gloeilamp gaat namelijk meteen de lamp fel branden, ook met alle buizen uit het toestel verwijderd. Weerstandsmeting over primaire (spanningskeuze op 245V) is 50 Ohm. Daarom vermoed ik een sluiting in het secundaire deel.
Ik heb de weerstand gemeten over de B+-spoel, de S2 met middenaftak. De ene tak meet tot de middentap (meetpunt: minaansluiting van voedingselco) 160 Ohm en de andere 75 Ohm. Als ik spanning erop zet (dit doe ik maar heel kort) meet ik 31V op de ene helft en 15 op de andere helft. Daardoor lijkt me nog meer dat die ene helft sluiting heeft. Op de 6,3V wikkeling komt maar 0,7V te staan, wat mij ook in lijn lijkt met een interne sluiting.
Een andere bevestiging hiervan is dat de smeltzekering op de trafo verdwenen was en een draadlusje over de haakjes was gedraaid. (Daarom doe ik er alleen metingen mee via een gloeilamp van 40W.)

Behalve sluiting verdenk ik de trafo ook nog van lekken. Tussen het primaire chassis en massa meet ik namelijk zo'n 80 MOhm weerstand (met universeelmeter), dat hoort natuurlijk oneindig te zijn.

Lijkt mij eigenlijk een duidelijk gevalletje van kapotte voedingstrafo. Het uitwisselen van zo'n ding is nou een klusje waar ik niet zo heel verlangend naar uitkijk. Met z'n veertien lastig bereikbare draadjes erop gesoldeerd. Heeft iemand nog een idee van iets wat ik kan proberen voordat ik de trafo ga uitbouwen?


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum