Condensator-ballast (was: BX290U) (Techniek Overig)

door gerard ⌂ @, Zeist, 22.11.2018, 15:27 (1974 dagen geleden) @ Maurice

De serie condensator is reeds een lang bekend feit.

Zo is het. Op het RadioCafé worden maar heel weinig splinternieuwe uitvindingen besproken want het gaat meestal over Oude Techniek net zoals dit Forum. Vaak zijn de onderwerpen wel al lang bekend, maar soms ook niet heel breed bekend.

Vraag blijft.

Goeie vraag die natuurlijk tijdens de spreekbeurt ook aan de orde komt.

Wat gebeurt er bij een defecte C of wel een slechte.

De Sanshin KR55 had van oorsprong een papiercondensator als ballast die in zestig jaar tijd van 2 naar 2,5uF was toegenomen. De gloeistroom was natuurlijk vet hoger geworden en liep bij opwarmen van het toestel verder op richting 200mA. Dit kan uiteindelijk een buis het leven kosten!
Geen reden om hier heel dramatisch over te doen. De B0X19U met vier prima buizen, werkend en wel, heeft een jaar lang voor 10 euro op m'n site te koop gestaan zonder dat er enige belangstelling voor was. Heel waardevol materiaal is het allemaal niet blijkbaar! Dus nieuw oud buisje uit de rommelbak vissen, condensator vervangen en draaien weer.
Ondertussen zet ik wel bij inbouw van een condensatorballast een zekering. Die mag Fast zijn omdat er nauwelijk sprake is van een stroompiek bij opstarten.

Heb je dat al doorgerekend. bv 1/2 capaciteit geworden.

Zou de capaciteit AFnemen dan krijg je een te kleine stroom door de gloeidraden en ik heb begrepen (maar nooit ervaren) dat de kathodes dan onvoldoende worden verhit en de buis harder kan slijten.
Met CapCalc kun je de waarde van de ballast berekenen en dan ook de stroom bij afwijkingen bekijken.

Reden zou ook zijn om zogenaamde veiligheid condensatoren toe te passen.
Deze zijn constructief beveiligd tegen doorslaan.

Veiligheidscondensatoren zijn er om gebouwen tegen brand te beschermen en mensen tegen electrocutie. Om het risico te verkleinen dat er een buisje van 3 euro sneuvelt is het een overkill. Zijn er Y2-condensatoren te koop van 2,2uF?


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum