Saba Lindau 12 (1962) heeft last van boem (Techniek Radio/TV)

door JaapB @, Woerden, 18.11.2018, 10:02 (1985 dagen geleden) @ gert.van.wee

Hij klonk na het vervangen van C418 niet anders Gert, zie de draad hieronder. Er staat nu zo'n 13cm octagonaal Philips luidsprekertje op. Die klinken in mijn oren vrij rechtlijnig, het is misschien een kwestie van waarmee je bent opgegroeid. Ruud Tx onderschrijft dit en nog iemand anders noemt de eigenschappen van de luidspreker als leidinggevend voor het versterkerontwerp.

Dit inzicht was ook mijn eerste ingeving (ik merkte bovendien op dat de trafo's elektromagnetisch zijn gekoppeld). Daardoor is het des te opmerkelijker dat enerzijds sprake is van basopdrijving en anderzijds van overall feedback (terugkoppeling over de uitgangstransformator).

Daarentegen redeneer ik dat het toestel niet functioneert zoals bedoeld omdat het een aansluiting bezit voor een externe luidspreker, welke vervormd zou klinken vanwege te sterke equalizatie. Jan Bus ervaart met zijn B2X92A problemen van soortgelijke aard. Ik ga de toongenerator en de scoop er eens bij pakken om de werkelijke storingsoorzaak bloot te leggen. Volgens mijn redenatie is de eindtrap de boosdoener omdat bij demodulatie geen sprake kan zijn van basopdrijving. Correct?


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum