AG4456 veiligheidcondensatoren (Algemeen)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 09.11.2018, 20:31 (1967 dagen geleden) @ Sietze Osinga
Bewerkt door Maarten Bakker, 09.11.2018, 20:38

Daar gaat toch iets mis. De spanningsaanduiding op een dergelijke condensator luidt in DC, en je komt echt niet weg met een 300VDC condensator op 230V netspanning.

Even zo problematisch is het advies om ze te laten zitten. Als ze nu nog niet lekken, dan gaan ze wel lekken en dan hangt de gebruiker vroeg of laat direct aan de netspanning.

Het gaat hier om condensatoren met een werkspanning van 1300VDC, dus echt met die 1 ervoor, die tussen net en aanraakbaar zitten. Het zijn bovendien papiercondensatoren die makkelijk lekstroom kunnen geven of door kunnen slaan. Philips koos 1300V als een factor 2 overdimensionering op het minimaal noodzakelijke (de piek-piekspanning van het net). En terecht, want zoals ik al schreef, zijn papiercondensatoren niet de bedrijfszekerste.

De correctste vervangers zouden Y2 MKP types zijn, die zijn zodanig geconstrueerd dat ze geen doorslag geven als er iets misgaat. De werkspanning van gangbare Y2 types is tenminste 250VAC en de testspanning 4kV.

Eventueel kom je ook nog weg met normale folie of ceramische types met een werkspanning van tenminste 1kVDC. Die zouden heel moeten blijven, maar als ze dat eens niet doen is de kans op een schok groter dan wanneer je Y2 types monteert.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum