multimeter gesneuveld door trafo? (Techniek Overig)

door kris @, Gent België, 01.11.2018, 23:38 (1995 dagen geleden) @ Onno

Voorversterker? die heeft deze meter toch niet nodig op DC. Misschien de autoranging schakeling.
Ik heb eens meegemaakt dat in mijn DVM een verkoold brugje ontstond tussen twee spoortjes op de print toen daar overslag had plaatsgevonden. Dat sloot een van de weerstandjes van de ingangsspanningsdeler kort.

Ook op DC heb je een voorversterker nodig, al was het maar om een aanpassing te verzorgen van het hoogohmig ingangscircuit naar de laagohmige AD convertor. Het kan allemaal wel onder hetzelfde dak zitten.

een koolspoortje of verbrande schakelaar ga je niet tegen komen. er zit gewoon te weinig energie in de puls.

Na wat rekenen: de energie in de puls maximum O,125 joule zijn. De secundaire stroom gaat niet over 3µA. De spanning echter kan verscheiden KV volt worden en wordt vooral bepaald door de snelheid waarmee het verschijnsel zich afspeelt.( dat wordt dan waar bepaald door de capaciteit van het circuit)
De 3µA zijn te klein om enige zichtbare schade van betekenis achter te laten. de hoge spanning laat wel toe het siliciumoxide tussen gate en source te doen doorslaan van de eerste actieve component in de schakeling en dan is het over.

TS verwachte geen grote spanningen, dus de meter stond zeker niet in de hoogste stand, en als het een autoranges was zat die in zijn gevoeligste bereik. Dus een "spanningsschot" recht in de roos, zonder al te veel obstakels.. 1 - 0 en game over :-)


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum