Platenspeler Dual 1229(DIN) op NordMende TannHäuser 8400 (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 23.10.2018, 11:21 (1984 dagen geleden) @ Fun-Audio
Bewerkt door John Hupse †, 23.10.2018, 11:35

Kan ik set (moderne)externe luidsprekers aansluiten op deze buizenradio? Of moeten dat jaren 60/70 speakers zijn.

Moderne luidsprekers hebben andere eigenschappen vergeleken met luidsprekers uit de jaren '60. De eigenschap die in dit geval vooral verschilt is de eigen demping van de luidspreker die de lage tonen ten gehore brengt.

In de jaren '60 ging men er van uit dat de aangesloten luidspreker voldoende interne demping heeft, zodat de inwendige weerstand van de eindversterker geen rol van betekenis speelt bij het dempen van de conusbewegingen. Bij moderne luidsprekers gaat men juist van het omgekeerde uit, hierdoor is de inwendige weerstand van de eindversterker tegenwoordig een kritische faktor bij de geluidsweergave van de lage tonen.

De consequentie hiervan is dat je even moet nadenken voordat je een moderne luidspreker aansluit op een willekeurige versterker. Men zegt tegenwoordig "de versterker moet de luidspreker controleren", hiermee wordt gerefereerd aan de Angelsaksische betekenis (to control betekent macht hebben over).

Dit verklaart wellicht ook de opmerking van Huub betreffende "boemelerijen" (boemelarijen). Een boemelaar is een fuifnummer, kroegloper, lichtmis, lolmaker, losbol of pierewaaier. Heeft dus niets te maken met "boem-bassen", maar is wel creatief gevonden. Het gaat hier om dubbelzinnig woordgebruik, een kroegloper is soms ook niet meer in staat om "in control" te zijn (vergelijk dit met de ongecontroleerde conusuitslagen van moderne luidsprekers).

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum