Platenspeler Dual 1229(DIN) op NordMende TannHäuser 8400 (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 22.10.2018, 12:27 (2010 dagen geleden) @ Fun-Audio

Een voorversterker (met zgn RIAA correctie) heb je nodig als de pick-up is uitgerust met een zgn magneto dynamisch (MD) element en de versterker alleen is voorzien van een ingang op lijn- of kristalopnemerniveau. Zo'n ingang heeft dan ook niet de noodzakelijke RIAA correctie. Bij de 1229 is de kans groot dat er een MD element op zit.
Op een gewone ingang zal de pick-up doorgaans veel te zacht klinken en teveel hoge tonen hebben.
Dat de pick-up op een PC werkt, kan als oorzaak hebben dat de ingang op microfoongevoeligheid staat ingesteld. De RIAA correctie is dan ook niet aanwezig en het geluid klinkt te scherp.

Er is nog een mogelijkheid dat de pick up is voorzien van een ingebouwde voorversterker. Die was destijds als optionele inbouw unit te koop. Je kunt hem dan gewoon op een lijn of pick-up ingang aansluiten.

Op de modernere (transistor-)versterkers zat meestal wel een ingang voor een MD element. Die heet dan vrijwel altijd PHONO.
Bij het verkeerd aansluiten kan er niet veel defect raken. Als het geluid veel te hard en vervormd is, dan zit je kennelijk met een gewoon element of een voorversterker op een PHONO ingang. Is het geluid veel te zacht, dan zit je kennelijk met een MD element op een lijningang.

Voor een techneut kan het verhaal wat korter.
Een gewoon of kristalelement geeft 100 tot 200mV af en past op een lijn of pick-up ingang. De kwaliteit van het element zorgt voor de nodige tooncorrectie.
Een MD element geeft 2 tot 5 milliVolt af en heeft daarom extra versterking nodig. Grammofoonplaten worden met een bepaalde frequentiecurve opgenomen (RIAA), om ruis en verlies aan hoge tonen te compenseren. Door de betere kwaliteit van een MD elemant moet deze correctie voor een juiste weergave teniet gedaan worden door een RIAA filter met een inverse karakteristiek. Zo'n (voor-)versterker levert aan de uitgang ca 100 tot 200mV en kan dus op een gewone ingang.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum