3902-49 hoedendoos (Techniek Overig)

door Eduard @, 15.10.2018, 09:03 (2013 dagen geleden) @ Will
Bewerkt door Eduard, 15.10.2018, 09:10

dag Will,

Het verbaast me dat de motor te langzaam zou draaien. De hoedendozen die ik al onder handen kreeg werken met binnenin de motor een magneet. De spoelen op de stator zorgen voor een magnetisch draaiveld. Die motor is een synchrone motor. Je moet hem via de draaitafel aanzwengelen. Zulke motor draait op het juiste toerental of hij draait helemaal niet. Als de draaitafel te weinig toeren maakt zie ik maar 1 oorzaak; een slippend rubber rolletje. Ik heb zulke rolletjes al vervangen door een stapeltje afdicht rubbers die normaal gebruikt worden als dichting in waterkranen. Na montage wat opruwen met schuurpapier en klaar is Kees.

Ik mag enkel spreken over de hoedendozen die ik al onder handen kreeg. Zover ik op de foto kan zien is uw hoedendoos van dezelfde constructie. De aanwezigheid van een lampje duidt op de noodzaak van aanzwengelen en een synchrone motor.

Iemand spreekt over hermagnetiseren. Dit heeft enkel zin als de motor onvoldoende kracht levert om de plaat rond te draaien. Is die kracht onvoldoende dan valt de motor stil. De sterkte van de magneet heeft geen invloed op het toerental. De snelheid van de motoras wordt enkel bepaald door de frequentie van het lichtnet en het aantal poolparen van de motor.

Vriendelijke groeten,

Eduard


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum