De trieste resten van een Philips buislamp uit 1919... (Techniek Radio/TV)

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 14.10.2018, 20:55 (2018 dagen geleden) @ Herm Willems

Stel dat je hem nog aan de praat zou krijgen ook.

Zou niet weten waarom niet, de gloeidraad is in dit soort buizen het enige wat slijt of doorbrand en die moet nu toch vervangen worden.
En waarschijnlijk is hij dan beter dan dat hij ooit geweest is, zo was b.v. het vacuüm in die tijd nog niet zo geweldig.
Henk Jesse (PCII) heeft destijds zo’n lamp laten repareren voor de replica van zijn zender die door het toenmalige PTT museum was nagebouwd.
Met deze zender maakte hij de eerste korte golf verbinding met Amerika.

Hij vertelde dat het gebruikte glas ook met de jaren steeds brozer werd (wordt), hij dacht hem wel even “om de hoek” bij het Kamerlingh Onnes Laboratorium waar hij goede contacten had te laten repareren.
De glasblazer daar vertelde echter dat, voordat de lamp kon worden opengemaakt het glas eerst “gehomogeniseerd” moest worden door de buis in een oven langzaam op een bepaalde temperatuur te laten komen en hier een poosje op te laten staan, een proces wat ca. 10 dagen in beslag zou nemen.
Zo niet, dan zou de buis zeker in stukken breken als de vlam er werd opgezet.
Kamerlingh Onnes kon de oven echter niet zo’n lange missen en zo ging het feest daar niet door.
Jesse, niet voor één gat te vangen, wist uiteindelijk het Natlab waar hij ook goede contacten had voor zijn karretje te spannen en die hebben de buis ook uiteindelijk gerepareerd. :OK:

Het glas van jouw lamp is toch al stuk, dus dat gedoe kun je overslaan.:-D
m.vr.gr.
Anton van den Oever


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum