wat is dit voor radio? (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 14.10.2018, 14:00 (2011 dagen geleden) @ Herm Willems

kijk hieronder maar eens wat Philips in de lampengids van 15 februari 1929 over deze pit zegt...

ik heb je raad opgevolgt, Philips beveelt deze lamp bij het publiek aan als een "wisselstroomlamp". Dat betekent natuurlijk niet dat je 'm niet in een accutoestel kunt gebruiken. Dit soort rigide meningen naar aanleiding van een voorgesteld gebruiksdoel (Philips maakt in die tijd veel reclame voor wisselstroomtoestellen, om begrijpelijke redenen) leidt inderdaad snel tot een zwart-wit voorstelling van de werkelijkheid. Amateurs maakten immers nog steeds accutoestellen, en niet iedereen was al op een lichtnet aangesloten. Ook is een gloeistroomverbruik van 250 mA zeker niet ongeschikt voor accuvoeding.

Ja, uiteraard werden direct verhitte lampen zowel in batterij- als wisselstroomtoestellen gebruikt.

Je zegt het zelf al, in dit geval gaat het om een Tungsram eindbuis, de in de jaren '30 en '40 bij amateurs populaire Tungsram PP430 eindbuis heeft eveneens een gloeistroomverbruik van 250 mA.

Absolute zekerheid over wat er allemaal met zo'n amateurtoestel kan zijn gebeurt tijdens de levensduur is er niet, dat beweer ik ook niet. Maar om te stellen dat dit een wisselstroomtoestel is omdat een handelaar heeft gezegd dat "een buis een buis is" en omdat Philips in 1929 een vervangingsmarkt zag in accutoestellen gaat veel te ver.

De oorspronkelijke vraag (wat is dit voor een radio?) is wat mij betreft beantwoord, het gaat om een 3-lamps 2-krings amateur accutoestel dat na 1939 in elkaar is gezet. Verder werd duidelijk dat de eigenaar het toestel recent heeft gesloopt zonder het antwoord af te wachten, wat zijn goed recht is.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum