Philips 208U: Antennedraad raakt randaarde .... (Techniek Radio/TV)

door Hans Op den Camp @, Leusden, 07.10.2018, 21:12 (261 dagen geleden) @ Roland L
Bewerkt door Hans Op den Camp, 07.10.2018, 21:17

Hallo Roland,

In de ruim 30 jaar dat ik (voornamelijk) Philips U-toestelletjes verzamel en repareer heb ik ze leren kennen als goedmoedige eenvoudige en vooral heel mooie toestelletjes. Ik verzamel ze vooral vanwege hun prachtige uiterlijk en niet om hun prestaties op het gebied van ultieme geluidsweergave, want daar bestaan wel andere toestellen voor.

En als je de door Maurice geplaatste tekening in het schema bekijkt zie je ook meteen waar die eventuele lekstroom die de aardlekschakelaar doet aanspreken vandaan komt. Je schrijft dat je aan de antenne ingang van de radio geen spanning meet en dat geloof ik graag want het is maar zo'n minimaal stroompje dat de aardlekschakelaar doet aanspreken. Want als je de antennedraad tegen de randaarde van een stopcontact houdt is een lekstroompje van 30 mA al voldoende om de kamer in het donker te zetten.

Dus Roland, laat je niet gek maken want jouw Philips 208U is gewoon in orde als je niks voelt kriebelen als je de antenne ingang aanraakt. En dat je de antennedraad tegen de randaarde of tegen de waterleiding houdt ............. Tja dat is natuurlijk niet de bedoeling om de randaarde als antenne te gebruiken en kan het best eens gebeuren dat de aardlekschakelaar de boel uitschakelt. Het zijn tenslotte maar minimale stroompjes.

Vandaag heb ik een aantal van mijn uutjes getest en de meesten doorstonden de test met het aanraken van de antennedraad met de randaarde met goed gevolg maar was er een tussen die de aardlekschakelaar wel deed aanspreken. Ach ja.... ;-)

--
Met vriendelijke radiogroet, Hans

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum