Philips GM2883/GM2893 (Techniek Overig)

door G.J.Eshuis @, N.O.Overijssel, 06.10.2018, 21:35 (229 dagen geleden)

Hallo allemaal.

Op een bekende Nederlandse veilingsite een Philips meetzender aangeschaft.Volgens het front een GM2883 en volgens het typeplaatje op de achterzijde een GM2893.
[image]
Uiteraard het inwendige van het apparaat geïnspecteerd. Waar is de EZ80 gebleven??[image]
De gelijkrichter is vervangen door een tweetal diodes op een buisvoetje en afgedekt met een plastic kapje. Is dit een standaard vervanger voor gelijkrichtbuizen of een stukje huisvlijt?
Vervolgens maar eens onder de diverse afdekplaten gekeken: Allereerst kwamen er boven een paar rode EF50's tevoorschijn. Pentodes met een roemruchte historie!!
Toen naar het compartiment met de spoelencaroussel en de varco. Onderin lag een bergje onduidelijke materie, geen muizenkeutels, maar de restanten van de koppeling tussen de aandrijfas en de varco voor de frequentie (vergaan vulkollan oid).Dit is vervangen door een ring gefreesd uit epoxy printplaat en bevestigd met popnagels op de oorspronkelijke metaaldelen, wel wat stug, maar één en ander staat toch netjes in lijn.
[image]
Tenslotte het uur van de waarheid: met een variac voorzichtig (stroom en spanning voortdurend in de gaten houden!) richting 220 Volt. Alles gaat goed, alleen de gelijkspanning is over het algemeen wat aan de hoge kant (de vervanger van de EZ80?). En zowaar hij doet het!!
Blijft alleen de vraag: welke spanning in te stellen op de spanningscaroussel(220 of 245Volt) bij een netspanning van 230 Volt?

Met vriendelijke groet,
Gerrit Jan Eshuis


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum