Klangfilm bioscoopversterker type 34602 (Techniek Overig)

door Herm Willems @, Maastricht, 16.09.2018, 22:08 (2021 dagen geleden) @ soundman2

Ja soundman2,dat klopt. Krachtige magneten voor luidsprekers waren in de begintijd nogal fors van formaat. Leg de permanente magneet van een Meesterzanger uit 1928 maar eens naast een ticonal uit de jaren 40/50.

Ik weet niet hoe de technische inrichting van een bioscoop uit begin jaren 30 eruit zag, maar het lijkt mij voor de hand liggend dat er meerdere luidsprekers werden gebruikt zodat het geluid overal in de zaal even goed te horen was. Laten we de bescheiden aanname doen dat zich in elke hoek een luidspreker bevond. Dan had men dus genoeg aan vier goede luidsprekers van een watt of vijf.

Ik zou in dat geval niet voor bekrachtigde luidsprekers kiezen want dan waren er ook nog eens vier psa's plus snoeren nodig wat weer een extra investering en grotere kans op storingen betekende. Bovendien was het toen niet gemakkelijk om een bekrachtigde luidspreker volledig bromvrij te krijgen. Dan had je weer een antibromwikkeling en een goede afvlakking van het psa nodig. Men streefde in het geval van deze versterker immers naar hoge kwaliteit, dat blijkt overduidelijk uit de keuze voor trioden in de eindtrap.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum