Lumophon LR200/Grundig 997 (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 16.09.2018, 11:23 (2041 dagen geleden) @ smidie
Bewerkt door soundman2, 16.09.2018, 11:30

Misschien heb je wel helemaal niets fout gedaan, dat heb ik ook niet gezegd.
Ik heb wel gezegd, dat het zomaar vervangen van onderdelen meestal geen werkend apparaat oplevert, waarvan dit geval ook weer een voorbeeld is. Vaak worden door vergissingen wel extra fouten geïntroduceerd. Een verloren druppel tin, kan de zaak behoorlijk in de war sturen en niet alle hobbyisten verstaan de schone kunst om bijvoorbeeld op een moeilijk bereikbare plaats een goede soldeerlas te maken. Zelfs het verwijderen van een onderdeel zonder extra schade te veroorzaken, kan al een probleem opleveren.
Het is verstandiger om het toestel in de originele staat van de fout te ontdoen, met inachtneming van controle op onderdelen die echt schade aan soms moeilijk verkrijgbare onderdelen kunnen doen. Je kunt je ook nog afvragen, zoals de mogelijke capaciteitsverdubbeling, die je wel noemt maar mogelijk niet geconstateerd hebt, of die van invloed is op de werking van het toestel. Een gewone LF koppelcondensator, die in waarde verdubbelt of verveelvoudigd, heeft weinig invloed op de werking in het algemeen, waarmee ik niet wil zeggen dat er niets met de condensator aan de hand is en of die voor vervanging in aanmerking komt. Dat is dan voor later, als het toestel weer goed functioneert.
Het zal niet de eerste keer zijn dat ook onderdelen vervangen worden in gedeeltes die kritisch zijn, zoals FM frontends etc. Zonder geschikte meet apparatuur en vooral kennis van de materie, zijn gemaakte fouten dan moeilijk te herstellen.
Helaas, om te begrijpen hoe het werkt kost meer tijd en moeite, terwijl je met uitwisselen meteen kunt beginnen, dat wel.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum