Eddystone 870A, leven gebeterd (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 13.09.2018, 20:46 (305 dagen geleden) @ gerard

Ik zou C16 misschien ook wel willen vervangen maar die zit lastig te bereiken dus wacht ik liever even af of die daadwerkelijk voor een probleem gaat zorgen.

Wat, heb ik dat geschreven? Dat kan natuurlijk niet! Die C16 staat rechtstreeks over de B+. Met enig gepruts, wat achteraf toch meeviel, heb ik C16 vervangen.

@Peter: De gebruiksaanwijzing meldt dat het toestel zonder stekker geleverd wordt zodat je zelf een stekker voor jouw omgeving kan aanschroeven, met of zonder aarding. Ik heb er nu wel een geaarde stekker aanzitten, maar niettemin kun je het natuurlijk nog steeds in een ongeaarde omgeving gebruiken. Of die aardstrip ook goed contact maakt met de kast is me ook een raadsel. Ik heb C4 vervangen en verkleind (naar 4n7).

@John: De stekkerpin kan wel een paar Amp hebben gelukkig. Een lage B+ kan volgens mijn boerenverstand aan drie dingen liggen: (1) AC nivo voor gelijkrichter te laag, (2) Gelijkrichter versleten, (3) te hoge stroomafname waardoor B+ inzakt. Hier loop ALLE stroom vanaf tweede elco, dus niet de anodestroom van de eindbuis van elco 1. De weerstand van de smoorspoel is 200 Ohm dus als er 3V staat tussen elco 1 en elco 2 weet je dat er maar 15mA loopt, dus dat is het probleem niet. Maar voor de gelijkrichter stond maar krap 100V en over de gloeiketen 80V AC. Even in de gebruiksaanwijzing gedoken: de 240V stand is voor voeding 230-250V en met mijn 231V zit ik dus onderaan de range. De 210 stand is voor 200 tot 230V, dat zou dus voor mijn netspanning niet goed zijn maar door die slechte thermistor zou dat toch misschien net kunnen. Dus eens even de stan 210 geprobeerd, dan heb ik 115V AC voor de gelijkrichter en 92V over de gloeiketen. Spanning over de smoorspoel is dan 5V dus totale B+ stroom nu 25mA, dat ziet er allemaal heel goed uit. Kathode eindbuis staat op 4V dus trekt ongeveer 13mA.

Het scheepsgebruik heb ik inderdaad in de manual zien staan. Gelukkig mogen landrotten zoals ik 'm ook gebruiken.

@Soundman: Ik heb ook andere steuntjes zoals Oldtimer ze laat zien, volgens mij zijn ze prima.

@Hans: Dat plezier gaat denk ik lukken! Ik heb de latere versie, met vijf banden ipv vier. Erg leuk ook de tropenband erop, vanaf middengolf aansluitend, dus ik kan er piraten mee horen rond 1620-1640kHz en heb al stations in de 60 en 75m band gehoord. Iets op 120m horen lijkt me tegenwoordig in Nederland niet meer mogelijk, maar ik doe nog pogingen een 90m-band station te horen. Misschien van de winter met deze Eddystone!


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum