Buizen testen, criteria voor percentage? (Techniek Overig)

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 13.09.2018, 16:52 (522 dagen geleden) @ John Hupse

.... De rest gooi je weg en vervang je door nieuwe buizen. Een soortgelijke werkwijze bestond ook in het leger, natuurlijk niet bij de gespecialiseerde echelons maar wel "in het veld".

In mijn verzameling buizentesters komt de US Army TV2U/A voor, die ik zelf naar een C versie heb gemodificeerd (m.n. ferrietkralen tegen oscilleren aanbrengen). Het is een imposante en tamelijk uitgebreide tester die volgens het Hickok principe meet en waarvan je zou verwachten dat ie in de meer gespecialiseerde echelons werd gebruikt. De bijbehorende testdata is echter nogal grof en eigenlijk van het 'go-nogo' type, dus meer voor gebruik daar waar de granaten om je heen inslaan.

Na een maandje reverse engineering had ik hele apparaat wiskundig in beeld en hij meet met de juiste instellingen ontzettend nauwkeurig, gewoon op buizenboekjes gegevens en, dat vind ik ook belangrijk, met normale werkspanningen.

Wat je met een toonbanktester nu eigenlijk meet is dus onbelangrijk. ...Met een toonbanktester meet je ook iets, we weten ook hoe dat in z'n werk gaat, maar wat je eigenlijk meet blijft in het midden.

Dat ben ik volkomen met je eens en is ook de reden dat een Funke niet in mijn verzameling voor komt. Die apparaten zijn veel te duur en stellen technisch weinig voor hoewel ik een nette civiele (niet-groene) W19 of W20 wel vind 'ogen'; zeker op een toonbank! Op een W20 is zowaar steilheid te meten maar niet exact in een bepaald werkpunt. (zoals bijv. de AVO's dat doen met een zo klein mogelijk signaal)

Vr.gr., Ron


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum