Eddystone 870A, zekeringen (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 13.09.2018, 11:31 (306 dagen geleden)
Bewerkt door gerard, 13.09.2018, 11:52

Vorige week heb ik een kleine Eddystone radio gekregen, model 870A, het latere type met vijf banden. Het is een ACDC-toestel met Amerikaanse buizen dus 150mA gloeistroom:

[image]

Bij openen bleek dat een van de 500mA zekeringen was vervangen door een stalen stekkerpen en de andere was doorgebrand. Ik vermoed dat na het doorbranden en "repareren" van de eerste zekering, vrij snel de tweede ook de geest gaf en dat Handige Harry toen door zijn truuks (of materiaal, tijd of energie) heen was. Gelukkig het ding niet weggesmeten! En goed op gepast want hij ziet er nog mooi uit! Behalve dat de twee schaallampjes verdwenen waren.

De condensatoren zagen er op het oog nog als nieuw uit maar dat zegt niet altijd alles. Ik heb de condensator die over het netfilter staat, C34, vervangen en ook de koppelcondensator C44. Een Boucherot zit er niet in. Ik zou C16 misschien ook wel willen vervangen maar die zit lastig te bereiken dus wacht ik liever even af of die daadwerkelijk voor een probleem gaat zorgen.

In de schaalverlichting heb ik twee lampjes 6,3V/100mA gestoken met een parallelweerstand van 220 Ohm, zodat bij circa 11V al 50mA door die paralleltak gaat en dit werkt prima. Lampjes 5V 150mA gaan op de boodschappenlijst voor de volgende beurs.
De zekeringen zijn vrij grote glasjoekels, maar een kleine van 25mm kon er ook goed ingeklemd worden als je hem in een 25mm zekeringhouder steekt.

Toestel opgestart via een 40W gloeilamp, daarna via 75W en voila, geluid op alle banden. Via de wattmeter het vermogen (ca 38W) en stroom (ca 165mA) in de gaten gehouden. Afstemmen met dit juweeltje gaat prima, een zeer vertraagde overbrenging zorgt voor heel precies afstemmen zelfs op de kortste golven. En toch een heel simpel dingetje met maar drie knoppen (uit/volume, afstem, bandschakelaar). Goed gevoelig, ik ontving er al een 60m-band station mee.

Ik zit me nu nog af te vragen waardoor die zekeringen gesneuveld zijn. Ik weet natuurlijk wel dat een lekke C34 of C44 voor extra stroom zorgt, maar 500mA is best een sterke zekering! Terwijl alle stroom zich ook nog door R20 moet wurmen!

De spanningen die ik meet (uiteraard zonder seriegloeilamp) zijn iets aan de lage kant: circa 80V op de B+ elco's en maar 2,7V op de eindbuiskathode. Met Rk is 300 Ohm (gemeten) hebben we dus een kathodestroom van circa 9mA. Dus misschien heeft de eindbuis of gelijkrichter een beetje lage emissie.
Voor de antenne-aansluiting heb ik meteen bij Ali een paar 3mm-banaantjes besteld, hoop dat die er goed in passen!


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum