Draairichting terugkoppelcondensator 938AS (Techniek Overig)

door John Hupse ⌂ @, Schoonhoven, 12.09.2018, 22:47 (312 dagen geleden) @ henkk

Tevens maak je op deze manier meermalen gebruik van de versterking van de detectorbuis dat kan je ook reflex noemen

De versterking van de buis blijft gelijk, welke terugkoppeling je ook toepast. De versterking van de schakeling wordt groter wanneer je meekoppeling toepast, en wordt kleiner wanneer je tegenkoppeling toepast.

De Philips 938AS heeft geen reflexschakeling, maar maakt gebruik van meekoppeling. Hierdoor neemt de versterking van de schakeling toe, en wordt het toestel ook nog selectiever.

Een reflexschakeling houdt in dat het signaal meerdere malen door dezelfde buis wordt versterkt. Dat lukt alleen wanneer dat signaal naar een ander frequentiegebied wordt omgezet, anders gaat alles door elkaar heen lopen.

Binnen een reflexschakeling in een radiotoestel kan je in theorie eerst het h.f. antennesignaal versterken, vervolgens het h.f. signaal omzetten naar een m.f. signaal en opnieuw versterken, dan het m.f. signaal omzetten naar een l.f. signaal en dit voor de derde maal versterken met één en dezelfde schakeling. Foutzoeken wordt hierdoor wel lastiger, en er kunnen niet direct te voorziene problemen optreden.

Daarom paste men dit alleen toe in toestellen die relatief goedkoop moesten zijn (b.v. Erres KY145) of in toestellen die weinig stroom verbruiken (b.v. Philips 37A Luistervink).

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum