Graetz sinfonia 4R vervolg problemen (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 28.08.2018, 22:16 (2067 dagen geleden) @ frans maessen

Een toestel is nooit helemaal tegelijk stuk. Bij foutzoeken moet je eerst uitzoeken of het probleem in het laagfrequent dan wel het hoogfrequent gedeelte zit. Dat scheelt meteen al de helft van de werkzaamheden. Dat de fout niet over is na het uitwisselen van condensatoren, is helemaal niet zo gek. Waarom zou het aan de condensatoren liggen? Aan de buitenkant zie je er niets aan. Fluiten of genereren kan vele oorzaken hebben. Je zal dus eerst uit moeten zoeken wat er genereert.
Het op goed geluk uitwisselen van onderdelen leidt zelden tot een werkend apparaat, terwijl daardoor vaak ook nog extra fouten worden geïntroduceerd, door vergissingen en niet compatibele onderdelen.
Wat betreft het FM gedeelte moet je weten wat je doet. Het binnenwerk van een FM frontend is kritisch. Verbuig je de bedrading dan moet er op nieuw afgeregeld worden. Hoe eenvoudig is het om met een simpele meetzender te bepalen of het middenfrequent gedeelte goed werkt. Als dat in orde is kun je beginnen met in het FM gedeelte de buizen uit te wisselen voor exemplaren waarvan je weet dat ze goed zijn. Haalt dat niets uit, kun je voorzichtig meten of de benodigde spanningen wel aanwezig zijn. Daarna kun je, alweer met een meetzendertje, bepalen of de afstemming nog klopt. Zou die verschoven zijn, dan is er kennelijk wat mis met de oscillator. Als die wel goed is, maar de ontvangst zeer zwak, dan kan de eerste trap slecht functioneren of is de koppeling met de antenneaansluiting in het ongerede geraakt, (door blikseminslag bijv.)
Tips kan ik niet geven zonder wat gezien te hebben. Het zou alleen leiden tot het onnodig vervangen van onderdelen, omdat dat de vorige keer ook was.
Voorbeeld:
Zat je vorige keer in het donker dan was dat verholpen met een nieuw peertje, zit je vandaag weer in het donker, dan kun je weer een peertje in draaien, of een schakelaar vervangen, of het lamparmatuur vervangen, terwijl je (door wellicht wat te meten) tot de conclusie komt dat het deze keer een zekering was, defect was. Ik bedoel maar.....


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum