Vervanging elco’s en condensators in B5X43A/74 en B5X43A/01 (Techniek Radio/TV)

door Scheltes @, 27.08.2018, 23:06 (2062 dagen geleden) @ Fons Vendrik

Beste mensen,

Op 25 augustus op de reparatie dag in Driebergen geweest. Anton van den Oever heeft mij geholpen. Hierna zijn verslag van de reparatie:

"Reparatie van de plano
Allereerst werd de voedingsspanningen gecontroleerd en deze bleken aan de lage kant te zijn, vervolgens werd de stroom door de eindbuizen gemeten en deze bleek fors te hoog.
Kortsluiten van het rooster naar het chassis deed de stroom afnemen, lekke koppel condensatoren dus, deze zijn vervangen waarna de voedingsspanningen weer normaal bleken te zijn.
Hierna werd het probleem van alleen rechter kanaal op FM nagezien, op de platenspeler ingang werd een signaaltje gezet wat probleemloos uit de luidsprekers kwam.
Vervolgens werd het toestel op FM gezet en het signaal geïnjecteerd op de uitgangen van de stereo decoder; op het rechter kanaal luid en duidelijk, het linker kanaal bleef doof.
Omdat er werkelijk helemaal niets te horen was werd het draadje aan pen 3 van de decoder los gehaald, nu was het signaaltje luid en duidelijk hoorbaar in het linker kanaal.
De fout moest dus wel in de decoder schuilen.
Hierop is deze uit zijn huisje gehaald en na gezien.
Er bleek vrijwel volledige sluiting te zijn in condensator C 213, op zich hoogst merkwaardig daar dit een styroflex condensator was, welke zelden defect zijn.
C 213 en C 214 zijn beide vervangen.
Nu de decoder toch uit zijn jasje was, zijn tevens alle kleine elco’tjes vervangen. Gelukkig bleek de decoder niet te zijn ontregeld, er was niet aan de kerntjes gedraaid.
Daarna werd het flip flop printje nagezien, hier bleek de diode GR8 (AA119) los te zitten op de print en een spoortje onderbroken te zijn, nadat dit was gerepareerd en de boel weer terug was gebouwd werkte het toestel met stereo ontvangst en ook de stereo indicatie werkte weer naar behoren, al was het geluid nog niet al te best.
Vervolgens is ook het elco’tje aan de ratio detector vervangen (C49), dit bracht een aanmerkelijke verbetering.
Hierna kon toestel als gerepareerd worden beschouwd."

Ik heb veel aan zijn hulp gehad en het was wel duidelijk, dat ik nog heel veel te leren heb. Tegelijkertijd heb ik allerlei reparatie tips mee gekregen.

Met vriendelijke groet,

Jan


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum