Catalogus Radio Detha (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 25.08.2018, 20:50 (2064 dagen geleden) @ Herm Willems
Bewerkt door John Hupse †, 25.08.2018, 20:58

Aanvankelijk werden in Nederland radiotoestellen vooral zelf gebouwd. Rond 1925 verschoof deze markt geleidelijk richting kant-en-klare toestellen.

Aan de ene kant ging deze verschuiving vrij geleidelijk. In de periode 1927-1933 deden de omroepen hun best om bouwbeschrijvingen te publiceren voor zelfbouw radiotoestellen. De relatief hoge cijfers die je hierover vindt geven echter een nogal vertekend beeld, er werden weliswaar veel boekjes verkocht maar het aantal toestellen dat werkelijk is gebouwd ligt zeer veel lager. Je kunt dit onder meer zien aan het aantal zelfgebouwde omroeptoestellen dat nog onder verzamelaars circuleert, versus het aantal fabriekstoestellen uit deze periode.

Aan de andere kant slaagt Philips er in om in de periode 1927 tot 1932 een miljoen radiotoestellen fabrieksmatig te produceren en te verkopen. Je kunt zeggen dat deze toestellen niet allemaal in Nederland werden verkocht, maar de thuismarkt was in het begin wel zeer belangrijk. Het aantal van 1 miljoen toestellen is werkelijk zeer hoog vergeleken met het aantal toestellen dat voor 1927 hier werd geproduceerd.

Je kunt dus zeggen dat de verschuiving van de markt plaats geleidelijk plaats vindt rond 1925. Deze verschuiving gaat door tot ongeveer 1960 wanneer het zeg maar afgelopen is met de zelfbouw.

Wat betreft het getalsmatige aspect, het zou mij niet verbazen wanneer het "break-even" punt voor deze markten samenvalt met een andere belangrijke gebeurtenis op dit gebied, de invoering van het wisselstroomtoestel in Nederland. Het break-even moment is dan in 1928 (Philips 2514 etc).

Frans Driesens zegt hierover in zijn boek op blz 89: "Als de radio op het lichtnet kan worden aangesloten, stijgt de verkoop van ontvangers explosief".

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum