Greatz Comedia 516 (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 24.08.2018, 18:12 (2044 dagen geleden) @ humfred

Zou de buis geen kathodeweerstand hebben en de luidsprekertrafo wordt kortgeloten door de stroommeter is er geen stroombegrenzing.

ja, wanneer een eindbuis die wordt ingesteld via een kathodeweerstand om de een of andere reden een te kleine kathodeweerstand heeft ontstaat een probleem, de buis gaat dan te veel stroom trekken. Dat heeft niet te maken met de stroommeting, de pentode eindbuis (in dit geval een EL84) zal immers ook te veel stroom trekken zonder dat je deze stroom meet. De gelijkstroomweerstand van de luidsprekertrafo ligt meestal rond de 500 ohm, soms zelfs nog wat minder en dat is echt onvoldoende om de anodestroom te begrenzen tot een veilige waarde.

Wanneer de stroom b.v. zou stijgen tot 200 mA (een fatsoenlijke EL84 kan dat vrij eenvoudig leveren) is het gelijkstroomvermogen dat in de luidsprekertrafo wordt omgezet in warmte al zo'n 15 Watt. De wikkeling verbrandt dan, eventueel sneuvelt de eindbuis ook nog en de seleengelijkrichter gaat er waarschijnlijk ook aan.

Wanneer je nu een stroommeter over de uitgangstrafo plaatst zal de trafo niet kunnen doorbranden (blijft dus heel). Lijkt me geen nadeel.

Het komt er op neer dat je door de anodestroom te meten dit soort gevaarlijke situaties zoveel mogelijk voorkomt, en tegelijkertijd de storing direct opmerkt omdat de wijzer van je mA meter meteen "in de hoek slaat".

Vandaar het goedbedoelde advies om direct na het opstarten de anodestroom te meten.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum