Greatz Comedia 516 (Techniek Radio/TV)

door humfred ⌂ @, Dubai, 24.08.2018, 11:59 (2065 dagen geleden) @ John Hupse †
Bewerkt door humfred, 24.08.2018, 12:06

Zonder een welles-nietes discussie te starten, vind ik dat het meten van de -Vg1 wel degelijk een goede en snelle indruk geeft van wat er aan de hand is.
Het meten van de anodestroom is zeker geen slecht idee maar het betekent dat je een stroomkring moet onderbreken met het gevaar op langere onderbreking door een niet ervaren reparateur. Het schermrooster zal het niet in dank afnemen.
Ga je bij een uitgetrokken eindbuis op de buisvoet de g1 spanning meten dan moet je dat niet met een scoop of moderne digitale multimeter doen want dan meet je altijd wat spanning.
Dat de hoogspanning in dat geval op zal lopen zal wel meevallen want er zijn altijd nog andere buizen die wat stroom trekken. En AZ1, als die erin zit, is altijd eerder warm dan de andere indirecte buizen dus de (te hoge) hoogspanning is er al voordat de andere buizen stroom gaan trekken.
Verder, als je bijvoorbeeld de anodestroom gaat meten van een EL84 en je meet bijvoorbeeld 35 mA in plaats van 48 mA, dan zou je kunnen denken dat er wat mis is in de schakeling terwijl er mogelijk niets anders aan de hand is dan een eindbuis die naar zijn einde toegaat, maar eigenlijk best nog wel wat(t) :-D geluid produceert.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum