Uitwisselen plano stereodecoder (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 17.08.2018, 10:49 (2077 dagen geleden) @ Scheltes
Bewerkt door John Hupse †, 17.08.2018, 10:57

Kan de stereodecoder incl. het printplaatje van de plano B5X43A/74, zonder dat ik problemen op mijn hals haal, vervangen worden door de stereodecoder incl. het printplaatje van de plano B5X43A/01?

ja, maar bij het vervangen van printplaten moet je op een paar dingen letten:

1. gebruik als vervanger van een printplaat een exemplaar waarvan je zeker weet dat het geen defecten heeft. Anders wordt je probleem groter in plaats van kleiner.

2. vervang 1 printplaat tegelijk. Wanneer je twee printplaten vervangt weet je nog niets met zekerheid.

3. merk de printplaten, b.v. met het serienummer van het toestel waar de printplaat uit komt. Zodat je straks nog weet welke de originele printplaat was. Gebruik hiervoor liefst een papieren label en een stukje touw waarbij je eventuele defecten direct op het label noteert.

Het kleinere printplaatje stuurt alleen het stereolampje aan. Dit gaat branden wanneer het 38 KHz ingangssignaal van de schakeling aanwezig is en de stereodecoder dus werkt. Een andere functie heeft het kleinere printplaatje niet.

Je kan met je multimeter meten of het stereo signaal aanwezig is. Over condensator C301 meet je in dat geval minstens 5 volt DC. Wanneer er geen stereo signaal aanwezig is meet je 0 volt. Wanneer in het eerste geval het stereolampje brandt, en in het tweede geval het stereolampje niet brandt is zowel het kleinere printplaatje als het lampje volledig in orde.

Wanneer het toestel FM-stations ontvangt, maar het stereo signaal ontbreekt (0 volt over C301) dan zal het vrijwel altijd zo zijn dat de stereo decoder defect is.

Wanneer het toestel geen FM-stations ontvangt moet je dat probleem eerst aanpakken. Je ziet dit het beste door het afstemoog te bekijken terwijl je op een zender afstemt. Wanneer je geen FM-stations ontvangt zal het afstemoog continue open staan.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum