Stappenplan (Algemeen)

door Laurens @, Zaandam, 12.08.2018, 19:10 (2056 dagen geleden) @ Denniselmas
Bewerkt door Laurens, 12.08.2018, 19:19

Stappenplan:
- Niet-hechtgebonden (dus gevaarlijk) asbest doorweken en verwijderen. Zorg dat er iets van isolatie is tussen eindbuizen en trafo, die buizen worden heet genoeg om je trafo te roosteren. De stalen plaat zal voldoende zijn, maar in mijn geval kreeg ik 't asbest er niet goed van af.
- Steekproef van de teerknollen, danwel alle teerknollen vervangen.
- Controle lekstroom ALLE hoogspanningselco's. Formeren met 10 of 47k weerstand in serie, en indien na 10 uur bij volle werkspanning de lekstroom boven de 2mA is, elco vervangen. Bij mij waren alle kleine elco's defect, alle grote 32µF 450v dingen waren na langdurig formeren weer keurig en dat zijn ze ook gebleven.
- Controle zekeringetje bovenop het chassis (= zekering voor anode en schermroosterstroom eindtrap)
- Controle of de speakeraansluiting en speakerspanningscarrousel nog fris zijn. In mijn geval was de corrosie dusdanig ernstig dat er geen geluid meer uit de speaker kwam.

Nu is het pas tijd om te meten en te testen. Sluit altijd een speaker aan. Een 8 ohm speaker moet aan de 12 of 20v tak. Sluit het toestel niet aan op aarde voor de veiligheid. Ook niet per ongeluk via een geaarde signaalbron o.i.d.

- Controleer de spanningen in onderstaande tabel. Er is niets écht lastig te meten in dit apparaat. Het kan handig zijn om een stukje krimpkous om je meetpen te doen zodat alleen het puntje bloot ligt.
Let wel op dat je ALTIJD de anodes verbonden moet hebben met de buis. Niet de topaansluiting loshalen, inschakelen en dan pas de amperemeter verbinden. Als je dat doet gaat G2 als anode werken en is die in een paar seconde om zeep. Verbind eerst de amperemeter en schakel dan pas de spanning in.

[image]

Tip: meet van beide buizen de anodestroom door het topkapje dus los te nemen en daar te meten. Tel deze op. Verwijder de zekering op het chassis en zet je amperemeter daar neer. Trek de gecombineerde anodestroom er van af, en je hebt de gecombineerde schermroosterstroom.

Breng hier rapport uit en als er wat vreemds is kunnen we wellicht aangeven waardoor het komt. De versterker is betrekkelijk simpel, het schema is slecht leesbaar maar eerlijk gezegd heb je dat ook niet heel hard nodig.

De AX50's horen officieel een inschakelvertraging te hebben volgens de Philips datasheet. In deze versterker heeft Philips gekozen om die niet toe te passen. Blijkbaar vonden ze de extra slijtage geen bezwaar. Het is normaal dat ze eerst kort blauw oplichten, dat zullen de elco's zijn die opladen of een bolletje kwik dat op de gloeidraad is neergeslagen. Maar daarna moeten ze ook weer oplichten als de buizen emissie krijgen.

Neem het asbestgevaar serieus. Het is dusdanig slap materiaal dat bij iedere aanraking er vezels loskwamen. Goed doorweken (niet bang zijn voor water op je chassis) en goed verpakken. Zeker de wollige isolatie van de roosterleidingen van de CF7's laat heel veel vezeltjes overal op achter, doordat het tegen het vilt van het afschermkooitje aanhangt.

Dit is geen beginnersversterker. Als je alles wat door iedereen al gezegd is niet goed snapt, laat 'm dan nog even liggen totdat je de nodige kennis hebt opgedaan.

In mijn 2844 is nog wat mafs aan de hand - de EL51's draaien ruim binnen hun specificaties, maar toch gloeien de G2's zachtjes op. Mischien kun je me op de hoogte houden of ze dat in jouw versterker ook doen. Ik vind het vreemd, maar alles is bij mij binnen specs...

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum