Philips 650A (Techniek Radio/TV)

door humfred ⌂ @, Dubai, 04.08.2018, 12:42 (290 dagen geleden) @ humfred
Bewerkt door humfred, 04.08.2018, 13:16

De schroef aan de afstemcondensator lijkt op een eerdere reparatie. Deze schroef stelt de druk op het lager in en je kunt hem zodanig instellen dat de platen in de 3 secties vrije gang hebben. Ik kan me voorstellen dat vóór de reparatie de afstemcondensator gekraakt heeft en de monteur dit zo heeft willen verhinderen en oplossen.
Als dit nu nog problemen heeft dan zou ik dit nog een keer over doen met een zware soldeerbout die het tin makkelijk doet vloeien. De schroef en het gebied rond de schroef goed schoonschuren, met bijvoorbeeld een Dremel slijper.
Zijn er geen problemen mee, zou ik het laten voor wat het is.
Als je namelijk aan de schroef gaat draaien, verander je de capaciteit van de 3 secties ook engizins en de afregeling en gelijkloop zijn niet meer optimaal.

Als aanvulling nog: De massa van de afstemcondensator komt doorgaans via de stelschroef en het lager op de rotor. De stator staat geisoleerd opgesteld. Hierdoor wordt het handeffect voorkomen als de afstemcondensator-as wordt aangeraakt. Bij zenders die afgestemd worden, voorkomt het tevens dat je een opdonder krijgt als je de as aanraakt. :-D
Als het lager met de stelschroef een overgangsweerstand krijgt, gaat de boel kraken.

Wat betreft de gevoelige rode verf op de buizen: Aan de foto met de EBL1 kun je zien dat die aan de voet al eens eerder vastgelijmt is. Vroeger werd er ook wel eens een dun draadje van pin 4 van de voet naar boven getrokken en enkele keren rond de voet over de verf gewikkeld om het kontakt weer terug te krijgen. Een echt goede oplossing was dit niet.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum