Philips B5X14A storing bij lage tonen (Techniek Radio/TV)

door Rob Krabbendam ⌂ @, Hellevoetsluis, 01.08.2018, 16:07 (2094 dagen geleden) @ henkk

De luidsprekers hebben bij een plano natuurlijk ook nauwelijks een klankbord want ze zitten vlak bij de open achterkant,waardeloos ontwerp.
Hierdoor staan de luidsprekers bij veel laag te klapperen,kon niemand wat schelen als het er maar "modern" uitzag.
Alleen bij de B8X72A hebben ze het nog redelijk opgelost met een dicht stuk achterkant bij de basluidspreker.

Bas was niet zo in de mode in 1961 hoor, maar ruimtelijk geluid wel. Je kocht zo'n plano om er een stereo grammofoon op aan te sluiten en dan had je, als je ook stereo platen afspeelde, o wonder, ook stereo geluid! Daar draaide het toen allemaal om. Een andere poging om een soort van ruimtelijk effect te creëren was het galmverensysteem in z'n luxere broer B7X14A.

De in deze draad genoemde nep-bi-ampli schakeling met de hoge tonen links uitgefilterd was puur een slecht klinkend marketingdingetje zodat er 'bi-ampli radio' op de schaal gezet kon worden zoals op luxe radio's uit de jaren '50. Bij mijn weten zat die onzinnige schakeling overigens alleen in de voorgangers B5X94A en vroege B5X04A's en B6X04A's.

Het is overigens zeker niet de bedoeling om deze toestellen tegen een wand te duwen, al is het alleen maar vanwege de koeling. Je zet ze het beste op oorhoogte in een hoek van de kamer. Dan heb je er minder last van dat de speakers elkaar - met name in het laag - staan tegen te werken en heb je meer ruimtelijk effect doordat het geluid weerkaatst tegen de wanden. Zie ook de handleiding.

In opvolgers zoals de B5X42A (1964) stonden de speakers om die reden ook een beetje schuin naar voren gericht. Overigens was de ruimtelijkheidsmanie toen nog steeds niet helemaal overgewaaid en kwamen ze met een 'expanded stereo'-knop die ongeveer even waardeloos klonk als de voornoemde galmveren.

Neemt niet weg dan een goed gereviseerde (en goed geplaatste) plano prima kan klinken.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum