van 12 naar 6 volt voor flinke autoradio (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 31.07.2018, 13:44 (293 dagen geleden) @ John Hupse
Bewerkt door soundman2, 31.07.2018, 14:00

Destijds had je de zgn zelf oscillerende kanteelomvormers, een trafo met twee powertransistors, om 220 volt te maken uit een accuspanning. Er ging een kanteelspanning de trafo in en er kwam een kanteelspanning uit. Na gelijkrichting is die vrij hard en tamelijk belasting onafhankelijk.
In plaats van een winding voor 220 kun je ook een winding aanbrengen die een volt of acht afgeeft. Na een diodebrug zal er dan iets rond 6 volt uitkomen. De afvlakking kan redelijk eenvoudig zijn, alleen de schakelpieken moeten onderdrukt worden. Aangezien in de radio ook reeds een (mechanische) kanteelomvormer aanwezig is met een triller, is een groot deel van het ontstoorwerk reeds door de fabrikant gemaakt.
De volgende schakeling uit een oude elektuur lijkt me een prima basis om mee aan de slag te gaan. Aan de radio wordt verder niets gewijzigd.
De omvormer gaat 12V DC in en met een gelijkrichter komt er elke willekeurig spanning uit, in dit geval dus 6 volt( uiteraard met een aangepaste secondaire winding).
Misschien omslachtig, maar redelijk verliesvrij.

[image]
De secundaire wikkeling hoeft maar een kwart van het primaire windingtal te hebben.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum